Subota, 4 srpnja, 2020

POZIV PRIVATNICIMA DA ŠTRAJKAJU NEPLAĆANJEM POREZA: “Neće biti plaća javnom sektoru ako Vlada ne usvoji naše zahtjeve”

Štrajk prosvjetara pokrenuo je i druge na akciju, ali suprotnog predznaka! Darko Zver iz Čakovca u ime Udruženja zaposlenika i poslodavaca privatnog sektora poziva kolege poduzetnike i obrtnike na 1. financijski štrajk, koji bi se trebao provesti u ponedjeljak i utorak 2. i 3. prosinca. Štrajk bi se trebao provesti u obliku, kako je naglasio Zver, odgode svih plaćanja prema javnom sektoru na dva dana.

“Sva plaćanja koja ste planirali u korist državnog proračuna, jedinica lokalne i područne samouprave ili javnih poduzeća kroz period 2. – 3. 12. 2019. godine prebacite na 4. ili 5. 12.”, poziva Zver hrvatske privatnike.

– Od Vlade Republike Hrvatske tražimo da u razdoblju od sljedeće tri godine (2020. – 2022.) provede porezno rasterećenje privatnog sektora kroz smanjenje poreza na dohodak na stopu od 8 posto uz povećanje neoporezivog iznosa plaće na medijan hrvatskog gospodarstva (5.500 kuna); smanjenje opće stope poreza na dodanu vrijednost (PDV) na 22 posto, uvođenje naplate PDV-a po naplaćenoj fakturi za sve poduzetnike/obrtnike; ukidanje poreza na reinvestiranu/zadržanu dobit; smanjenje poreza na isplaćenu dobit na jedinstvenih 8 posto, uz ukidanje obaveze plaćanja predujma; suspenziju odredbe Zakona o doprinosima u segmentu određivanja osnovice za obračun doprinosa plaća direktora/članova uprava za prve tri godine poslovanja i ukidanje obaveze članstava strukovnih komora (HGK, HOK, HLK, HKIG…), navodi Zver u pozivu.

Dodaje da je cilj provođenja 1. financijskog štrajka skretanje pažnje javnosti i vladajućih političara na poreznu

preopterećenost privatnog sektora, bez izazivanja drastičnih poremećaja solventnosti državnih financija.

– Ali, ako se Vlada ogluši na naše zahtjeve i ne uvrsti trećinu traženog rasterećenja u plan proračuna za 2020. godinu, nastavit ćemo pritisak produživanjem štrajka iz mjeseca u mjesec, čak i do razine narušavanja solventnost državnih financija, koje će za posljedicu izazvati neisplatu plaća javnom sektoru (maksimalno kroz 5-6 mjeseci), ističe Zver, dodavši da “takav scenarij ne priželjkuju, ali su ga spremni organizirati.

Komentari

Komentari