Utorak, 26 svibnja, 2020

Na požarištu kod Omiša angažirano 98 pripadnika kopnenih snaga

Pripadnici Protupožarnih namjenski organiziranih snaga Oružanih snaga RH (PP NOS OS RH) Hrvatske kopnene vojske OS RH, njih 98, poslani su u petak ujutro na ispomoć vatrogascima na požarišta Krila-Jasenice i Podstrana kod Omiša, na zahtjev Državne uprave za zaštitu i spašavanje (DUZS).

Također, odobreno je i angažiranje četiri Canadaira CL-415, koji će se angažirati ovisno o meteo uvjetima, a u pripravnosti se nalazi i jedan helikopter MI-8MTV, priopćilo je Ministarstvo obrane (MORH).

Kiša koja je jutros nešto poslije 7 sati počela padati na području Krila Jesenica, Bajnica i Podstrane, u kojima je sinoć buknuo veliki šumski požar, vatru je stavila pod kontrolu gasitelja, doznaje se od zapovjednika splitske Javne vatrogasne postrojbe (JVP) Ivana Kovačevića.

Na terenu su i 143 gasitelja sa 44 vozila sa splitskog, šibenskog, zadarskog i dubrovačkog područja te vojnici.

Vatra je buknula u 20.10 sati iznad uljare, u gustoj borovoj šumi, zadnjoj preostaloj pošumljenoj površini s obzirom da su okolna šumska područja izgorjela do temelja ovoga, ali i prošlih ljeta u brojnim požarima

Požar je zahvatio velik prostor i bio je dug nekoliko kilometara, a sinoć dok je divljao nošen jakim jugom u jednom trenutku su plameni jezici dosezali i nekoliko metara visine. (Hina)

Foto: FaH

Komentari

Komentari