Četvrtak, 3 prosinca, 2020

POVRATNICI TUŽE SRBIJU: Morati će platiti 45 milijardi

OSIJEK, 12. listopada 2019. (Hina) – Predsjednik Zajednice povratnika Osječko-baranjske županije Branko Pek rekao je u subotu u Osijeku da hrvatski povratnici ne mogu i neće odustati od zahtjeva za naknadu ratne štete koju su pretrpjeli u Domovinskom ratu te je najavio tužbu protiv Republike Srbije.

Pojasnio je kako zahtjev temelje na dva međunarodna dokumenta koja imaju snagu međunarodnih ugovora: na temeljnom sporazumu o Istočnoj Slavoniji, Baranji i Zapadnom Srijemu tzv. Erdutskom sporazumu i na sporazumu o normalizaciji odnosa između Republike Hrvatske i Savezne republike Jugoslavije čiji je slijednik Republika Srbija.

Također, povratnici traže da se ratni zločinci konačno privedu licu pravde.

“Drugi zahtjev je da se ratni zločinci, koji se još uvijek nalaze među nama i čija imena i prezimena mi znamo, a koji se već 20 godina slobodno šeću po Hrvatskoj, konačno privedu licu pravde. Tražimo da ih se osudi i primjereno kazni, to dugujemo našim žrtvama“, rekao je Pek 11. konferenciji Zajednice povratnika Osječko-baranjske županije.

Predsjednik Zajednice povratnika Hrvatske Josip Kompanović podsjetio je kako je prema završnom izvješću Državne komisije za popis i procjenu ratnih šteta ukupna ratna šteta procijenjena na 236 milijardi kuna od čega se oko 45 milijardi odnosi na štetu koju su pretrpjeli građani, uglavnom prognanici s ratom stradalih i nekad okupiranih područja.

“Budući da nitko ništa nije poduzimao, mi smo krenuli u dva pravca – dostavili smo naš nacrt Zakona o naknadi ratne štete Ministarstvu pravosuđa RH, a s druge strane počeli smo pripremati tužbu za zaštitu kolektivnih prava i interesa stradalnika Domovinskog rata zbog ratne štete. Najkasnije do kraja ove godine, Zajednica povratnika Hrvatske podignut će tužbu za zaštitu kolektivnih prava i interesa stradalnika Domovinskog rata zbog ratne štete protiv Republike Srbije i to za onaj dio ratne štete koju su pretrpjeli građani“, najavio je Kompanović.

Rekao je da će tužba najvjerojatnije biti podignuta na Općinskom sudu u Osijeku jer je, po njegovim riječima, mjesno nadležan svaki nadležni sud u Hrvatskoj u čijem je obuhvatu počinjena ratna šteta. Hina


>>> MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI
>>> Počelo pozivanje vojne pričuve; evo tko je prvi na redu
>>> NEĆETE VJEROVATI: Policija otkrila kako su huligani željeli prekinuti utakmicu na Poljudu
>>> Penava: Stvorili smo BOLESNO društvo, dva kilometra od spomenika Blagi Zadri je spomenik Šoškoćaninu
>>> (VIDEO) 11. listopada 1995. Mrkonjić Grad – kukavički bijeg poražene srpske vojske trajao od Bljeska do kraja rata!
Komentari

Komentari