Zagreb, 26.10.2020 - Ministarstvo zdrastva, ministri Vili Beroš i Zdravko Marić sastali se sa predstavnicima veledrogerija povodom dugovanja. Na fotografiji Vili Beroš. foto HINA/ Admir BULJUBAŠIĆ/ abu

POVRATAK U DOBA OZNE: Beroš traži da susjed susjeda prijavi, sve je u skladu sa zakonom kaže

Podijeli

Ministar zdravstva Vili Beroš nakon sjednice Vlade objasnio je neke detalje oko izmjena Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti, prenosi N1

Komentirajući kako će se kontrolirati provođenje mjera i tko će za to biti zadužen, Vili Beroš je rekao:

“Sve je u skladu s Ustavom i zakonima. Policija neće postupati samoinicijativno nego po dojavama, u slučaju buke itd. Svi koji žele dobro hrvatskim građanima vjerujem da će prijaviti takva okupljanja jer je cilj spriječiti širenje bolesti. O detaljima policijskog postupanja izvijestit će Ministarstvo unutarnjih poslova.”

Osvrnuo se i na mjere u javnom prijevozu: “Javni prijevoz je u okviru gradskih struktura i oni će biti zaduženi za provođenje mjera.”

Odgovarajući na pitanje što je primjerice s udrugama ili crkvama koje prekrše mjere, a nisu obuhvaćene zakonom koji se odnosi samo na fizičke i pravne osobe, Beroš je rekao:

“Analizirali smo sve okolnosti i rizike. Pratit ćemo situaciju i prilagođavati se novim okolnostima. Nerado ovo radimo, ali ako ćemo svi biti odgovorni, nadam se da će ugroza biti iza nas. Primijetili smo da su ova tri elementa od najvažnijeg utjecaja na širenje bolesti. U ovom trenutku zakon ne predviđa kažnjavanje udruga, crkvi itd.”

Zakon će se objaviti u Narovnim novinama nakon usvajanja u Saboru i tad stupa na snagu, dodao je i objasnio da bi primjerice kazna, ako se može naplatiti na licu mjesta, bila manja:

“Kad je riječ o kažnjavanju fizičkih osoba na licu mjesta, moći će se određivati mandatna kazna koja iznosi 250 od predviđenih 500 kn.”

Prokomentirao je i probleme koje građani imaju s kontaktiranjem liječnika obiteljske medicine: “Složena su vremena za zdravstveni sustav. Opterećena je i primarna i bolnička zdravstvena zaštita, zahvalan sam svima na svemu što rade. Bilo je zamolbi i s moje strane, sustav odgovara na novonastalu situaciju. Specifična je situacija i ponekad dolazi do problema s ostvarivanjem prava na zdravstvenu zaštitu i dobro je da se uključio i HZZO.”


>>> MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI
>>> STIŽU KAZNE: 10.000 KUNA AKO ORGANIZIRATE PRIVATNO OKUPLJANJE KOD SEBE KUĆI!
>>> TVRDI DA JE VLASNIK ZDS: Izraelskom veleposlaniku ispostavio račun za korištenje pozdrava
>>> Kirurg Tomasović napao Stožer: Stvarno mora da sam glup i logički limitiran
>>> NEVJEROJATNO, POLICIJA STVARNO REAGIRALA? Muškarca iz Borova uhitili jer je na Fejsu dan pada Vukovara slavio kao ‘dan oslobođenja‘
Komentari

Najnovije