Srijeda, 30 rujna, 2020

POVRATAK CENZURE NA VELIKA VRATA: HBO IZBACIO IZ PONUDE JEDAN OD NAJBOLJIH FILMOVA SVIH VREMENA, prvi koji je crnoj glumici donio Oskara, “ZBOG RASISTIČKOG PRIKAZA CRNACA”

Američka streaming platforma HBO Max iz svoje je ponude izbacila film “Prohujalo s vihorom” Victora Fleminga iz 1939 zbog “rasističkog prikaza crnačkih likova”.

Na ovaj se potez HBO max odlučio zbog nasilne smrti Afroamerikanca Georgea Floyda i prosvjeda koji su uslijedili, prenosi Independent.

“”Prohujalo s vihorom” je produkt svojeg vremena i prikazuje neke od etničkih i rasističkih predrasuda koje su nažalost oduvijek karakteristične za američko društvo. Rasizam je bio pogrešan tada, kao što je pogrešan i danas i smatrali smo da bi bilo neodgovorno zadržati taj naslov u bazi bez pojašnjenja povijesnog konteksta u kojemu je nastao i stava o distanciranju od takvih prikaza”, rekao je za glasnogovornik HBO Maxa.

“Bilo bi pogrešno cenzurirati ga ili mijenjati jer bi to značilo negirati da su takve predrasude ikada postojale. Da bismo stvorili pravedniju budućnost, naprije moramo razumjeti i prihvatiti vlastitu povijest”, kazao je.  Film će navodno vratiti uz dodatak koji će gledateljima, za koje je taj film očito “opasan”, objasniti neke stvari, otprilike poput izdanja Hitlerovog “Mein Kampfa” koja su dozvoljena samo uz “dodatna pojašnjenja” u samoj knjizi.

Film je povučen nakon što je scenarist filma “12 godina ropstva”, John Ridley u članku u Los Angeles Timesu pozvao HBO Max da povuče flm iz ponude jer, kako je kazao, romantizira strahote ropstva i glorificira predratni način života na američkom jugu.

Film je osvojio osam Oscara, uključujući i onaj za najbolji film, najbolju glavnu glumicu te najboljeg redatelja, ali i Oscara za najbolju sporednu žensku ulogu kojega je dobila Hattie McDaniel, prva crnkinja koja je osvojila tu nagradu.

“Prohujalo s vihorom” je zabilježio je rekordnu gledanost u kinima i tada je proglašen najgledanijim filmom svih vremena. Smatraju jednim od najznačajnijih filmova u povijesti kinematografije, no neki ga kritiziraju jer ropstvo nije prikazano u dovoljno negativnom kontekstu a crnci nisu svedeni tek na žrtve zlih bijelaca već su osjetno kompleksniji likovi.

Komentari

Komentari