Nedjelja, 29 studenoga, 2020

POVODOM “Dana Mladosti”: Evo zbog čega je ova novinarka završila na – Golom otoku!

Obljetnica Dana mladosti u spomen na predsjednika Jugoslavije, Josipa Broza Tita, tradicionalno je proslavljena ovog vikenda kako u Kumrovcu tako i u ostalim zemljama koje su nekad tvorile bivšu državu, piše Večernji list.

A mnogim portalima u regiji to je bio povod i za objavu epizode vezane za bivši režim u kojoj je tada 22-godišnja novinarka Jenna Lebl završila na dvoipolgodišnjoj robiji na Golom otoku. Ta Beograđanka židovskog porijekla, preživjela je i nacistički logor, a na Golom otoku završila je nakon što je ispričala vic o Titu kojeg se tada slavilo kao božanstvo. Nije jedina – Andrija Hebrang, također Židov i jedan od lidera antifašističke borbe, preživio je ustaški logor – ali nije preživio dolazak “svojih” na vlast, ubijen je u zatvoru (antifašisti koji često spominju kako je ZAVNOH temelj ove države nikad nisu odgovorili na pitanje zašto su onda dali ubiti tvorca tog istog ZAVNOH-a.)

– Kolega joj je jednom ispričao šalu kako je Jugoslavija pobijedila na međunarodnom natjecanju u cvijeću jer je uzgojila ljubičicu bijelu od 100 kila, aludirajući na pjesmu ‘druže Tito, ljubičice bijela, tebe voli omladina cijela’. Budući da je prepričala vic u redakciji, po Jennu Lebl dolaze dva udbaša jer je, rekoše, govorila protiv Tita i nije prijavila narodnog neprijatelja od kojeg je čula spornu šalu. Odvode je u zatvor UDB Glavnjača, potom u logor Ramski rit, pa u Zabelu, Grgur, i Goli otok. U pet zatvora, gdje je od travnja 1949. do kolovoza 1951., od nje su tražili da promijeni mišljenje i prizna krivnju. Ispisana je potom i iz Udruženja novinara – stoji u tekstu o Lebl objavljenom u Politici u srpnju 2013. godine, prenosi Dnevni avaz.

 

Kada se Jugoslavija raspala, Jenna Lebl je objavila knjigu Ljubičica bijela, u kojoj je opisala strahote iz zatvora te je u Izraelu postala bestseler. Mnogi do tada nisu znali da je na Golom otoku bilo i žena.

– Samo žedni znaju cijeniti vodu. Bile smo okružene morem, a žedne do ludila. Spoznale smo kako je komplicirano iščupati stijenu iz njenog prirodnog okruženja. Tada naučite da kamen ima žile kucavice, i gdje ga trebate rastvoriti. Čupale smo temelje stijena koje su tamo bile stoljećima, mijenjale smo prirodu. Djevojke su pretvarane u starice, otpadali su im zubi, obolijevale su dok su im stizale vijesti da su ih se odrekli djeca, majke i muževi jer su postale narodni neprijatelji – pisala je Lebl.

Komentari

Komentari