Ponedjeljak, 19 listopada, 2020

Potvrđena optužnica protiv Ivice Todorića

Optužno vijeće zagrebačkog Županijskog suda potvrdilo je jutros prvu optužnicu protiv Ivice Todorića kojom Županijsko državno odvjetništvo njega i još tri osobe tereti za zlouporabu položaja.

Prema optužnici terete se da su Agrokor oštetili za milijun eura jer su jednoj tvrtki plaćali račune za usluge koje nisu obavljene. Osim Todorića, optužene su Ante Huljev, Piruška Canjuga i jedna austrijska državljanka.

Anto Nobilo, branitelj Piruške Canjuge, kazao je da je Sud kratko obrazložio svoju odluku, navevši da je onaj donji prag sumnje za potvrđivanje optužnice postoji, a da će se sve ostale nedoumice rješavati tijekom sudskog postupka. Kazao je da se nada da će suđenje početi relativno brzo te isto tako brzo biti okončano.

Što se tiče velikog postupka u slučaju Agrokor u kojem se Todorić i više osoba terete da su koncern ošteti 1,1 milijardu kuna, istraga je u tom postupku još nije okončana.

Todorić negira optužbe. “Sad ću ja ići izvlačiti iz Agrokora!? Mogao sam uzeti 500 milijuna eura svojih para, a ne krasti firmu. Jesam uzeo 67 milijuna kuna, to su četiri obitelji i svi smo radili od jutra do sutra i stvarali smo Agrokor i gradili budućnost Hrvatske. Današnji povjerenik Fabris Peruško ima 2 milijuna eura godišnju plaću. Nedavno je refundirao račun od 12 kuna kada je bio s gospođom Weber”, rekao je Todorić prilikom podizanja optužnice.

Na opetovana pitanja o optužnici i fiktivnom plaćanju 1,2 milijuna eura, izbjegavao je dati konkretan odgovor. Tvrdio je kako o svemu ne zna ništa, ali i da je siguran da je sve što je radio “napravljeno u skladu sa zakonom”.

“Ja sam 30 godina radio, potpisao sam tisuće ugovora. Nikad jedan nisam pročitao, nisam znao o čemu se radi. Zar bih ja stvorio ovakvu kompaniju da sam čitao ugovore”, govorio je Todorić i dodao kako su takve stvari radile nadležne službe. “Nisam nikada refundirao u Agrokor troškove, uvijek sam pazio da je plaćen porez. Imao sam 400 milijuna eura zadržane dobiti u Agrokoru. Nikada nisam ništa uzeo”.

Komentari

Komentari