Ponedjeljak, 19 listopada, 2020

Potrošili hrvatski novac: Hrvatska traži od Srbije 149 milijuna dolara iz jugobanaka kojima je Srbija plaćala svoje dugove

U trenutku raspada bivše države na deviznim računima u mješovitim bankama SFRJ u inozemstvu nalazilo se 645,55 milijuna američkih dolara pa Hrvatska u postupku sukcesije od Srbije potražuje 148,5 milijuna dolara, piše u srijedu Večernji list.

Taj novac po Sporazumu o sukcesiji trebalo je podijeliti među državama sljednicama, tako da je Hrvatskoj trebalo pripasti 23 posto, odnosno 148,5 milijuna dolara. No, kad se trebalo početi razgovarati o podjeli, Srbija je ostale države obavijestila tek da je na računima samo 56 milijuna dolara odbijajući objasniti gdje je novac, navodi dnevnik.

Hrvatska ima dokaze da se zajednički novac – oko 690 milijuna dolara – devedesetih koristio za plaćanje inodugova srbijanskih tvrtki te da je Srbija posebno instruirala banke da se ne koristi za druge republike.

Temu nestalih, odnosno protupravno potrošenih sredstava Hrvatska će, kao domaćin današnjeg sastanka Stalnog zajedničkog odbora, tijela zaduženog za nadzor provedbe sukcesije, staviti kao posebnu točku dnevnog reda.

Inzistirat će da se provede Sporazum o sukcesiji, odnosno da se podijeli 645,55 milijuna dolara, a ako je taj novac protupravno potrošen – a očito jest – da se nađe rješenje za kompenzaciju, kažu iz Ministarstva vanjskih i europskih poslova.

Inače, jugoslaveneske banke, a naročito Jugobanka, su u više navrata pokušale od Hrvatske naplatiti svoje dugove, odnosno prebaciti dugove na Hrvatsku, no sve te sporove su izgubile. Zadnja takva je bila početkom ove godine, kad je Jugobanka ia.d. Beograd u stečaju od Hrvatske tražila isplatu gotovo 21 milijuna eura i 2,6 milijuna švicarskih franaka navodeći da se radi o dugu na temelju kredita iz 1985. do 1989. koje su koristile hrvatske tvrtke 3. maj, Varteks i Duhan te kako te kredite, umjesto Republike Hrvatske, Pariškom klubu vjerovnika “uredno vraća Republika Srbija”.

U odgovoru Državnog odvjetništva na tužbu stoji da Hrvatska nije preuzela obvezu vraćanja kredita koje su ugovorile tadašnje osnovne banke kao podružnice koje su poslovale u sastavu Jugobanke – Udružene banke Beograd niti je preuzela obvezu na temelju dugova koje je ugovorila Jugobanka d.d. Beograd kao subjekt s teritorija Hrvatske.

“Republika Hrvatska nije niti dvostranim sporazumima sklopljenim s vladom Savezne Republike Njemačke i vladom Švicarske konfederacije preuzela takve obveze”, stoji u odgovoru na tužbu.”Obveza Republike Hrvatske prema državama članicama Pariškog kluba proizlazi isključivo iz međunarodnih ugovora koje je Republika Hrvatska sklopila sa Saveznom Republikom Njemačkom i Švicarskom konfederacijom”, stoji se u obrazloženju presude.

Komentari

Komentari