Petak, 13 prosinca, 2019

POTRES U VLADI: Odlazi ministrica Žalac, Murganić i Tolušić

Kako večernji list doznaje na mjesto Gabrijele Žalac dolazi ministar Marko Pavić, umjesto Tomislava Tolušića pomoćnica ministra Marija Vučković a umjesto Nade Murganić saborska zastupnica Vesna Bedeković. Ministricu Mariju Pejčinović Burić zamijenit će veleposlanik Gordan Grlić-Radman.

večernji list doznaje to iz HDZ-a u kojem su u tijeku sjednice stranačkih tijela. Još čekamo informacije tko će doći na mjesto Marka Pavića i tko će zamijeniti Gorana Marića.

‘Ne bojte se, bit ćete zadovoljni’

Ulazeći u središnjicu stranke, Plenković je novinarima zadovoljno rekao: “Sve je gotovo”. Upitan je li se gubilo vrijeme čekajući rekonstrukciju više od tjedan dana, uzvratio je: “Ne, zašto?”.

– Ne bojte se, bit ćete zadovoljni – poručio je premijer.

Zamjenik predsjednika HDZ-a Miljan Brkić komentirao je kako mu se čini da će večeras biti pušten bijeli dim.

– Sve je odluka predsjednika Vlade- kratko je rekao Brkić, a na pitanje traje li ipak predugo ova rekonstrukcija Vlade odgovorio je kako svatko ima svoj stil pa tako i predsjednik Vlade.

Zamjenik predsjednika stranke tvrdi da još ne zna imena ministra koji odlaze kao ni onih koji će umjesto njih doći.

Koalicijski sastanak dogovoren je za 20.30 sati.

Tajni sastanak

Andrej Plenković, premijer i predsjednik HDZ-a, sazvao je sinoć vrh HDZ-a na tajnom sastanku, navodno u restoranu Baltazar budući da nije bio ni u HDZ-u ni u Banskim dvorima, na kojem je stranačkim potpredsjednicima, glavnom tajniku Jandrokoviću, zamjeniku Brkiću i međunarodnom tajniku Božinoviću iznio dvije opcije: ili će biti mini rekonstrukcija koja će ostati na dvoje ministara koji su dali ostavke, Marić i Kuščević, te zamjeni za Mariju Pejčinović Burić, ili će ići u širu rekonstrukciju.

Stranački potpredsjednici od Plenkovića su tražili da što prije donese odluku jer se već sedam dana oteže s rekonstrukcijom, a premijer je očito donio odluku o ministrima koji odlaze iz Vlade budući da je danas u 18.30 sati sazvana sjednica Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a. Naši izvori tvrde da Plenković na sastanku nije iznosio imena ministara kojima se sprema smjena, ali je govorio o budućnosti HDZ-a, o tome što se želi postići rekonstrukcijom (pad rejtinga HDZ-a) te tko su u budućnosti partneri HDZ-a, nakon idućih parlamentarnih izbora.

– Nismo donijeli zaključak treba li biti mini ili šira  rekonstrukcija, niti smo o ičemu glasali, a na Plenkoviću je da odluči – prenio nam je izvor. Nagađa se da će iz Vlade otići ministrica Žalac, dio HDZ-a traži i smjenu ministra Tolušića, ali tome se protivi njegova baza u Virovitici… Spominje se i smjena ministra rada Marka Pavića te ministra zdravstva Kujundžića.

Drugi sugovornik koji je bio na sastanku rekao nam je da je stav stranačkih potpredsjednika kako premijer mora ići u širu rekonstrukciju jer svesti smjene samo na one ministre koji su sami otišli iz Vlade neće imati nikakav politički efekt.


>>> MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI <<<
>>> KAMO PLOVI NAJVEĆI LEDENI BRIJEG NA SVIJETU? Prije dvije godine odvojio se od Antarktike, no jedan detalj iznenađuje
>>> HARADINAJ: Srbija kupuje oružje, bojimo se rata
>>> Evo zašto Dodik ne želi spor s Hrvatskom oko Pelješkog mosta
>>> PADA VLADA? Posavec postavio novi ultimatum
Komentari

Komentari