POTPUNI SLOM LJEVICE U UK, premoćna pobjeda konzervativaca: Imat će više nego što im je bilo koja anketa predviđala

Podijeli

Ako je za vjerovati izlaznim anketama – koje u Ujedinjenom kraljevstvu provode vrlo temeljito – Torijevci (Konzervativci) Borisa Johnsona osvojit će 368 mandata, u parlamentu sa 650 mjesta. To je ozbiljna većina sa čak 43 zastupnika preko polovice, većina s kojom Johnson može komotno provesti sve što je zamislio.

Laburisti Jeremyja Corbyna su osvojili 191 mandat, Liberalni Demokrati 13 mandata, Škoti 55, Zeleni 1, a Brexit stranka Nigela Faragea nula. Potonji su povukli sve svoje kandidate iz svih okruga koje su držali konzervativci, a ostavili ih u igri tamo gdje su mjesta držali laburisti, i tako pomogli Johnsonu.

Ako se izlazne ankete i službeno potvrde nakon svih prebrojanih glasova, ovo će biti veliki trijumf britanskih Konzervativaca, ali i povijesni poraz Laburista koji su godinama zagovarali prijevremene izbore, a ostvarili su slab rezultat. To je ujedno i odgovor birača Corbynu, krajnjem ljevičaru koji je blizak socijalizmu i koji je htio ponoviti referendum o Brexitu. Gotovo je sigurno da će Corbyn biti uskoro smijenjen s čela stranke.

Naime, kratka, ali vrlo personalizirana kampanja građanima je ponudila dvije dijametralno suprotne vizije budućnosti Ujedinjene Kraljevine. Britanija Borisa Johnsona obećaje brzo i odlučno napuštanje Europske unije i ‘oslobađanje potencijala države’, dok ona Jeremyja Corbyna najavljuje novi referendum o Brexitu i reformu gospodarstva u smjeru nacionalizacije i visokih poreza za bogate.

To je već postojalo sedamdesetih, prije Margaret Thacher, i praktički je posve uništilo Britaniju: Bogati su napustili zemlju – čak i rock bandovi poput Rolling Stonesa, odnijevši novac sa sobom, industrija je selila u inozemstvo ili propadala, nacionalizirane tvrtke gomilale gubitke, radnici stalno tražili veća prava i više novca od gubitaških državnih tvrtki za koje su radili, a nezaposlenost i inflacija su odletjeli u nebo. Tada je zemlju preuzela Margaret Thacher, provela radikalne reforme u smjeru kapitalizma (privatizacija svega osim sudova, vojske i policije te zatvaranje svih nerentabilnih poslova, liberalizacija bankarstva i trgovine, lomljenje kičme sindikatima koji su tada uglavnom bili pod kontrolom SSSR-a, naročito onaj Scargillov) i od onda britanska ekonomija stoji odlično, a novac se vratio u zemlju.

Pobjeda je – upućenima nimalo iznenađujuće – osjetno veća nego što su ankete predviđale. Agencija Focalpoint ranije je objavila rezultate ankete po kojoj bi Johnson imao većinu od 24 zastupnika, a YouGov je procijenio da bi konzervativci u 650-članom parlamentu imali 339 mjesta, što je tek nešto više od 317 koliko su osvojili na izborima 2017. Prema tim rezultatima, glavna oporbena Laburistička stranka osvojila bi 231 mjesto.

Na kraju su konzervativci osvojili trideset do četrdeset mjesta više nego što su im ankete predviđale, a laburisti isto toliko manje, unatoč medijskoj kampanji koja se u svijetu (pa i Hrvatskoj, posredstvom HINE) vodi protiv Borisa Johnsona. On nakon pobjede namjerava završiti proces Brexita i – za Britaniju najvažnije – potpisati sporazum o slobodnoj trgovini sa SAD, što nije bilo moguće dok je Britanija bila u EU.

Komentari

Najnovije