Zagreb, 01.04.2020. - Banski dvori, konferencija za medije premijera Andreja Plenkovića na temu novih mjera za spas gospodarstva. Na fotografiji Andrej Plenković. foto HINA/ Admir BULJUBAŠIĆ/ abu

POTEZ KOJI JE ZGROZIO SVE: Sad je sasvim jasno zašto smo među najsiromašnijim zemljama u EU

Podijeli

Hrvatska nikada nije bila prijateljsko okruženje za vođenje bilo kakvog posla, pa ne čudi da smo jedna od najsiromašnijih zemalja Europske unije. Do sada smo svjedočili bezbrojnim primjerima iživljavanja raznih inspekcija nad svima koji pokušavaju nešto raditi – od toga da je Porezna prije tri godine ratnim brodom obilazila otoke radi kontrole fiskalizacije, do toga da su ugostiteljima naplaćivali ogromne kazne zbog nekoliko kuna viška u blagajni.

No, da će se takve stvari događati i usred vjerojatno najveće krize još od rata, to je zaista bilo teško očekivati.

Odlukom države prije mjesec dana zatvorene su mnoge uslužne djelatnosti, kako bi se suzbila epidemija. Mnogi su bili prisiljeni u potpunosti prekinuti poslovanje, te je trenutno ugroženo oko 100 tisuća tvrtki i 550 tisuća radnika – toliko ih je zatražilo pomoć za očuvanje poslova kroz isplatu neto plaće od četiri tisuće kuna.

ZABRANA RADA ZA DVADESETAK LOKALA

Dio njih, koji su to mogli, kako bi zadržali barem dio prihoda i mogli isplatiti plaće svojim zaposlenicima, prebacili su se na on line poslovanje i dostavu svojih proizvoda kupcima. No tu je inspekcija da im kaže – stop!

Naime, državni inspektorat jučer je zapečatio i zabranio rad na mjesec dana 20-ak lokala u više gradova. Ako je svaki od tih lokala zapošljavao samo pet ljudi, odlukom inspektora 100 ljudi ostalo je bez posla.

Problem je bio u tome što su kupci preuzimali svoje narudžbe pred restoranom. U Hrvatskoj i inače imamo bezbroj proturječnih propisa koji i u redovnim uvjetima onemogućuju rad, tako da svatko tko se nečim bavi u svakom trenutku može biti kažnjen.

POTPUNO BIZARNI I SUKOBLJENI PROPISI

U ovom slučaju radi se o tome da su se državni inspektori oglušili na naputak Ministarstva turizma prema kojem kupci mogu preuzimati narudžbe ispred restorana, dok Inspektorat smatra da su radili suprotno odlukama Stožera Civilne zaštite. Pojavile su se i informacije da je jedan lokal zapravo zatvoren zbog nekakvog stola koji se nalazio ispred ulaza.

No, svatko tko se bavi bilo kakvim biznisom, sasvim se sigurno susretao s cijelim nizom propisa koji su nerijetko međusobno suprotstavljeni, nerijetko potpuno bizarni i podložni tumačenju pojedinaca, pa hoćete li biti kažnjeni ovisi o tome na kakvog inspektora naletite i kakve je volje, ali i otvara veliki prostor za korupciju

Ugostitelji su tu posebno na udaru zbog propisanih “minimalnih tehničkih uvjeta” koje je u praksi gotovo nemoguće ispuniti, a koji zbog svih detalja u koje ulaze djelomično zvuče kao zajebancija, pa tako propisuju visinu pločica u WC-u koje moraju biti najmanje 160 cm ili da pribor za jelo, kada se ne koristi, mora biti zaštićen od prašine.

JE LI SHAKE PIĆE ILI HRANA?

Kako izgledaju porezni propisi lijepo se može vidjeti na stranicama Porezne uprave, na kojima je početkom siječnja ove godine jedan vlasnik nekog lokala zatražio mišljenje je li “shake” piće ili hrana radi obračuna PDV-a.

Naime, hrana se oporezuje po stopi od 13 posto a piće po 25 posto. S obzirom na to da je shake po svojem sastavu vrlo sličan sladoledu, čovjek je pomislio da spada pod nižu poreznu stopu kao hrana, no Porezna mu je objasnila da je ipak piće te da mora obračunati porez od 25 posto.

Dok se Hrvatska ne riješi te šume kompliciranih propisa i brutalnih inspektora koji misle da im je posao naplaćivati kazne i zatvarati lokale, i dalje ćemo biti među najsiromašnijim zemljama EU iz koje bježi svatko tko ima imalo mozga i želi raditi.

MARKO REPECKI/Telegram.hr


>>> MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI <<<
>>> Otvorile bi se granice za autoturiste, kafići i restorani s terasama, knjižare, a kod frizera obavezno s maskom
>>> NEĆETE VJEROVATI NA ŠTO JE MILANOVIĆ UPRAVO PRISTAO: Što se događa s predsjednikom?
>>> Drastična promjena vremena, zahlađenje, pljuskovi i grmljavina. Trajat će danima
>>> KAKVA TRAGEDIJA: Gotovo svi kulturnjaci u projektu Rijeka prijestolnica kulture dobili otkaz
>>> U Subotici objesio hrvatsku zastavu i puštao Thompsona
Komentari

Najnovije