Zagreb, 18.03.2020. - Konferencija za medije Nacionalnog stožera civilne zaštite održana je na otvorenom u policijskom šatoru. Na fotografiji Krunoslav Capak. foto HINA/ Lana SLIVAR DOMINIĆ/ lsd

Postal će vam dvojicu doma, dezinficirat će se i olovke? Stižu specijalne mjere…

Podijeli

Osobe koje se nalaze u samoizolaciji imaju pravo glasa, kao i svi koji ne mogu doći na biračko mjesto. Njima će doći dva člana biračkog odbora ako su dovoljno blizu i ako postoje uvjeti

Državno izborno povjerenstvo održalo je konferenciju za medije nakon odluke predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića o raspisivanju izbora za Hrvatski sabor koji će biti održani 5. srpnja.

Predsjednik Vrhovnog suda i Državnog izbornog povjerenstva Đuro Sessa rekao je da je novost ovih izbora situacija borbe protiv epidemije koronavirusa koja ih tjera na drugačije alate, javlja N1.

Tako će se za sastanke koristiti informatičke tehnologije, odnosno radit će se putem webinara.

Izborni skupovi i prikupljanje potpisa nisu u ingerenciji DIP-a

Na pitanje o posebnim mjerama na izborima, u kampanji i tijekom političkih skupova, Sessa je rekao:

“Imali smo kontakte s HZJZ-om tijekom kojih su objasnili specifičnost izbora u onom dijelu koji se tiče provedbe, naša odgovornost je zaprimanje kandidatura i izborni proces. U hodu, s obzirom na razvoj epidemiološke situacije propisat će se mjere kojih će se izborni sudionici morati pridržavati. Drugi dijelovi nisu u našoj nadležnosti, dat ćemo preporuke koje će biti naslonjene na preporuke zdravstvenih vlasti koje su za njih nadležne. Što se tiče izbornih skupova i prikupljanja potpisa, to je više u nadležnosti zdravstvenih vlasti nego DIP-a jer nemamo nikakve ingerencije nad time”.

Kaže i da će održavanje skupova i pridržavanje mjera nadzirati oni koji inače nadziru pridržavaju li se građani mjera.

Osobe u samoizolaciji glasat će kod kuće

Osobe koje se nalaze u samoizolaciji imaju pravo glasa, kao i svi koji ne mogu doći na biračko mjesto. Njima će doći dva člana biračkog odbora ako su dovoljno blizu i ako postoje uvjeti.

“Po proceduri će glasati za taj oblik glasanja uz mjere zaštite koje ćemo propisati na preporuku zdravstvenih vlasti. Ne treba od toga raditi mistifikaciju. Pitanje je koliko će takvih osoba biti za mjesec i pol dana. Jedna od preporuka je da se pojedinom općinskom povjerenstvu te osobe najave tri dana ranije”.

‘HZJZ treba dati upute za stranačke skupove’

Sessa napominje da će DIP dati upute za prijam kandidacijskih lista, a za stranačke skupove i slične aktivnosti upute bi trebao dati HZJZ, prenosi danas.hr

“Kao što daju i za koncerte, javne skupove, šetnje po Jarunu. Mi ih samo možemo moliti da to učine i priopćenjem apelirati na razum i da se toga svi pridržavaju. Nemamo ovlasti narediti neke mjere”.

Hoće li se dezinficirati kemijske olovke?

“Postoje državne zalihe zaštitnih sredstava, obratili smo se Vladi da ih osiguraju na biračkim mjestima. Građani se moraju držati preporuka. Odredit ćemo hoće li se na biračkom mjestu dezinficirati kemijske olovke ili će građani nositi svoje”.

S obzirom na to da će cijeli proces glasanja vjerojatno trajati dulje nego što bi inače trajao, Sessa apelira na strpljivost.

“Svaki birač će morati više vremena provesti na glasanju, to uključuje čekanje u redu, fizičku distancu, a pretpostavljam da će manje birača istovremeno moći biti na biralištu. Apeliram da budu strpljivi, da ne koriste tradicionalno vrijeme između 11 i 13 sati i nakon 17 popodne. Pokušajte racionalno iskoristiti svih 12 sati na dan izbora”.

Glasanje u inozemstvu

Sessa kaže da je Ministarstvo vanjskih poslova tražilo dozvole od stranih zemalja da se izbori tamo provedu te da će se, u onim državama koje to dopuste, morati poštovati određene mjere.

“Konkretno gdje će biti izbori, a gdje ne, ne znam. Ako neka zemlja neće dopustiti glasanje, osobe ga neće moći ostvariti. To je pitanje reciprociteta, ako neka zemlja ne dopusti glasanje, Hrvatska bi mogla učiniti isto na svom teritoriju. To je stvar diplomatskih procesa”.

Što ako se epidemiološka situacija pogorša?

Sessa kaže da će taj most prijeći kada do njega dođu. Za odgodu nisu nadležni, već za provedbu izbora kako su raspisani te da ih nadgledaju.


>>> MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI <<<
>>> BELJAKOV DJED LANI PREŠAO IZ USTAŠA U PARTIZANE! Pogledajte njegove objave iz 2017. i 2019.!
>>> Damir Markuš o obračunu u Vukovaru: “Prijetilo se našim dečkima noževima i pištoljima, a sin ‘milicajca’ je oštetio bistu Jeana-Michela Nicoliera”
>>> Kardinal Puljić ispričao legendu kako su se kod Trsta dovikivali fašisti i komunisti
>>> PENAVA: NE KOALICIJI S HDZ-OM AKO ĆE U NJOJ BITI PUPOVAC
>>> THOMPSONOV ODVJETNIK KARAČIĆ: “Organizator koncerta u Mariboru se treba žaliti na zabranu, njegovi su koncerti mirniji od ljevičarskih okupljanja”
Komentari

Najnovije