Posljedica koronavirusa: Beroš otkrio što sve više poslodavaca traži od svojih radnika:

Podijeli

Ministar zdravstva Vili Beroš i šef HZJZ-a Krunoslav Capak otkrili su neke nove detalje borbe s koronavirusom u Hrvatskoj, istaknuvši kako neće biti testirani svi zdravstveni djelatnici, a da će posjeti djeci u bolnicama moći biti produljeni

Ministar zdravstva Vili Beroš dao je izjavu medijima nakon sastanka kriznog stožera njegova ministarstva s epidemiolozima, drugim liječnicima, medicinskim sestrama, ravnateljima bolnica i kliničkih centara, na kojem je bilo riječi o eventualnim epidemiološkim scenarijima za jesen. Istaknuo je kako zasad nema načelnog stava o tome hoće li se ići na testiranje svih zdravstvenih djelatnika, no da će oni pri povratku na posao s rukovoditeljima morati proći upitnik o tome gdje su bili i s kim su se družili za vrijeme godišnjih odmora.

Dodao je da bolnice imaju različita pravila o posjetima, zbog specifičnosti situacije. “Moramo dati okvir, ali ne mogu sve bolnice imati iste upute. Bolnička povjerenstva imat će više ingerencija za odlučivanje o tome”, rekao je Beroš za Dnevnik.hr.

Izjavio je i kako se razmišlja o tome da se poveća testiranje, ali i da se testiranje omogući turistima. “Stalno promišljamo kako povećati testiranje, a razmišljamo i o tome kako pomoći turistima odnosno da se i za njih omogući testiranje”, kazao je Beroš. Istaknuo je da dolaze novi i pouzdaniji testovi, kao i da sve veći broj poslodavaca želi da se njihovi radnici testiraju prije povratka na posao.

Otkrio je i kako će broj novozaraženih danas biti veći nego u ponedjeljak te objasnio  zašto: “Broj oboljelih veći je nego jučer, razlog je manji rad testiranja vikendom. Uobičajeno da je broj sredinom tjedna veći”, dodao je.

Otkrio je i da im u sustavu fali 150 epidemiologa te da će se zbog toga aktivirati i studenti, odnosno mladi liječnici. “Radi se i na edukacijama mladih liječnika koji su u fazi takozvanog rada pod nadzorom. Oni bi mogli pomoći epidemiolozima i raditi izvide i sve elemente za koje epidemiolozi procijene da ih mogu raditi, a da pritom ne ugrožavaju niti jedan aspekt struke”, otkrio je ministar.

Nije ugrožen zbog druženja s Badrić

Objasnio je i napise Nacionala o koronapartyju poduzetnika Pere Lozice, na kojem je bila i pjevačica Nina Badrić koja se kasnije fotografirala s njim. Iako je u početku bilo napisa o tome da je i Severina bila ondje, ona je to demantirala. Podsjetimo, ona je prije nekoliko dana objavila da je zaražena koronavirusom.

“Kontaktirao sam s Nastavnim zavodom za javno zdravstvo o tome. Nina Badrić nije zabilježena kao kontakt na tom događanju koji je bio 6. kolovoza, a Severina nije sudjelovala na tom zbivanju. Od 6. kolovoza sudionici tog događanja mogli su se zaraziti negdje drugdje. Badrić nije nigdje detektirana kao kontakt, pa nije ni testirana, stoga mislim da nisam osobno bio ugrožen”, objasnio je ministar Beroš.

Bolnice odlučuju o posjeti djeci

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, Krunoslav Capak, otkrio je kako pravilo o posjetu djeci u bolnicama na 15 minuta ostaje na snazi te dodao da će bolnice, u skladu s epidemiološkom situacijom, moći same odlučivati o produljenju trajanja posjeta.

“Posjeti nikada nisu bili zabranjeni, i čitavo vrijeme to je bilo dopušteno. Procijenili smo da je 15 minuta sigurno. Neke su ustanove samoinicijativno produžile vremenski kontakt. Nije to doneseno ni zbog kakvih drugih razloga, već da se zaštite ta djeca. Preporuka je 15 minuta, a tko god ima mogućnosti, naložili smo da se unutar bolnica odrede drugačiji uvjeti i minutaža. Ako imaju uvjete, onda posjeti mogu biti i puno duži”, zaključio je Capak.

Izvor: Danas.hr

Komentari

Najnovije