Utorak, 1 prosinca, 2020

Poslali predsjedničkim kandidatima sedam pitanja, svi odbili, samo je Škoro odgovorio: Evo tko mu je uzor kao vođa!

Televizijska predizborna sučeljavanja, kako je poznato, neće se dogoditi prije prvog kruga predsjedničkih izbora: Kolinda Grabar Kitarović prva ih je odbila, bez njezine prisutnosti ništa od toga nema smisla za Zorana Milanovića, a preostalu dvojicu ozbiljnih kandidata – barem ako je suditi po anketama – Miroslava Škoru i Mislava Kolakušića nakon toga više nitko nije ni pozivao.

T-portal je kontaktirao četvero vodećih kandidata za Pantovčak prema aktualnim anketama – ostali su uglavnom ispod 1 posto glasova – i postavio im sedam pitanja, na koja je samo Miroslav Škoro poslao odgovor.

Kolinda Grabar Kitarović je pitanja tportala preusmjerila na glasnogovornika kampanje Zoltana Kaboka. On se odlučio na klasičan manevar obećanja, da bi nakon toga danima ignorirao telefonske pozive.

Zoran Milanović bio je nešto kulturniji: nakon dva dana mozganja poručio je da mu nema baš smisla odgovarati ‘na generička pitanjai da je više raspoložen za razgovore uživo. No treba kazati i da je isti taj Milanović odbio ponudu tportala za intervju. Naravno, uživo.

Mislav Kolakušić je očigledno ćudljiv: dok mu se u ponedjeljak činio sjajnim ovaj oblik predstavljanja, od srijede se predomislio. Eto, ne zanima ga. Doduše, baš tog dana ga je javno napustilo troje suradnika, pa je možda bio malo nervozan.

Svih troje spomenutih kandidata odbilo je tportal ne znajući za odluke preostalih, pa ovaj put ne vrijede izlike koje su zadnjih dana nizali u javnosti. U ovom slučaju korektnim se pokazao tek Miroslav Škoro – a ovo su njegovi odgovori.

Zamislite da pobijedite na predsjedničkim izborima. U tri rečenice opišite kako će Hrvatska izgledati na kraju vašeg mandata 2024.?

Narod će imati puno veći utjecaj na političke procese, a politiku ćemo maknuti iz gospodarstva i sudstva. Hrvatska postaje država u kojoj nema privilegiranih ni diskriminiranih. Naša diplomacija radit će puno više na gospodarskom planu i Hrvatska će postati atraktivnija za strane investitore.

Tko je vaš politički uzor i zašto, a koji je najbolji politički savjet što ste ga dobili?

Nije političar, ali mi je uzor kao vođa – Blago Zadro. Prema svjedočanstvima njegovih suboraca, imao je velike liderske sposobnosti. Najbolji je savjet mog pokojnog profesora koji je govorio: ‘Toplo srce, hladna glava i čiste ruke.’

Što smatrate najvećim problemom hrvatskoga društva?

Nepravdu koja proizlazi iz političkog sustava i lošeg pravosuđa. Upravo ta nepravda, nejednak tretman državljana Republike Hrvatske, tjera ljude iz domovine.

Ako postanete predsjednik, koju ćete zemlju prvo posjetiti?

Prvo ću posjetiti hrvatski narod u Bosni i Hercegovini.

Kome biste prvo dali povlaštenu mirovinu i zašto?

Prvo bih utvrdio tko sve ima povlaštenu mirovinu i jesu li ju svi ti ljudi zaslužili svojim angažmanom u društvu. Tek bih onda eventualno počeo razmišljati o novim povlaštenim mirovinama, ali samo za one koji ih doista zavrjeđuju svojim doprinosom hrvatskom društvu.

Navedite jednu stvar koju ste u protekloj godini učinili za dobrobit prirode i okoliša.

Kupio sam još jedan vinograd i učinio da ta zemlja ne zaraste u korov.

Treba li ukinuti financiranje Crkve iz državnog proračuna?

Ne.

Komentari

Komentari