Četvrtak, prosinac 12, 2019

Pošast koja buja među Hrvatima: Jeste li svjesni opasnosti koja vam prijeti?

Može li trend izdavanja gotovinskih kredita prerasti u novi slučaj ”švicarac”, zapitali su se u Glasu Slavonije pozivajući se na podatke koji ukazuju na to kako je ove godine nabujalo izdavanje nenamjenskih kredita što je natjeralo Hrvatsku narodnu banku da ovom trendu posveti posebnu pozornost.

Rast gotovinskih kredita na godišnjoj razini dosegao je naime 11 posto, a građani dulje vrijeme mogu bez poteškoća dobiti iznose do 300 tisuća kuna na rok do deset godina. No, ono što zabrinjava jest to što se za takav oblik zaduživanja ne traže nikakva osiguranja, a svemu je smatra se kumovala velika konkurencija na bankarskom tržištu pa se tako može vidjeti i oglase u kojima se realizacija gotovinskih kredita nudi u roku od sat vremena. Na tu pojavu upozorio je ovih dana i guverner Boris Vujčić koji je rekao kako pozorno prate dinamiku rasta gotovinskih kredita koji za sada ne predstavljaju sistemski rizik za bankovni sustav, prenosi dnevno

“Ukupni krediti stanovništvu rastu prema stopi od 5 do 6 posto, u prvih devet mjeseci ove godine, dok rast nenamjenskih unutar njih iznosi 11 posto. Ne vjerujemo da nenamjenski krediti mogu ugroziti bankovni sustav jer su to krediti do 10 godina ročnosti, nema ih u prevelikom postotku, a hrvatski bankovni sektor ima kapitalnu adekvatnost veću od 22 posto, što ga svrstava među pet najviše kapitaliziranih sustava u svijetu”, poručili su za ovaj medij iz Hrvatske udruge banaka.


>>> MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI <<<

>>> ISIL SE POJAVIO U NJEMAČKOJ: Njemačka policija zapljenila zastavu Islamske države i dokumente na arapskom

>>> Gospa na Božić u Međugorju ostavila poruku za svijet: Evo zašto sam tu…

>>> VUČIĆ NAZVAO GRABAR-KITAROVIĆ NA BADNJAK: Evo što je rekao

Komentari

Komentari