Subota, prosinac 7, 2019

Portal iz BiH objavio svjedočanstva: “SOA je tražila da špijuniramo selefije”

MINISTAR sigurnosti BiH Dragan Mektić izjavio je prije dva dana da je Hrvatska organizirala tajnu obavještajnu operaciju u BiH s ciljem da ekstremnim islamistima dostavi oružje kako bi onda s njim bili i uhvaćeni. Cilj je, kako tvrdi, bio dokazati da je BiH leglo terorizma i prijetnja za RH, kao što je tvrdila i predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, koja je u javnost lansirala tezu da u BiH ima 10 tisuća islamističkih terorista.

SOA je promptno odbacila optužbe da Hrvatska pomaže terorizam ocijenivši ih “neistinitima i zlonamjernima”.

Mektić je zapravo samo potvrdio članak bosansko-hercegovačkog portala Žurnal, koji je priču objavio pozivajući se na izvore u sigurnosnim službama BiH.

Objavili svjedočanstva

Isti je portal danas objavio tekst u kojem tvrdi da su hrvatske vlasti u proteklih godinu dana protjerale više desetaka državljana BiH proglasivši ih opasnima za nacionalnu sigurnost. Portal je objavio i navodna svjedočanstva tih ljudi te dokumente za koje tvrde da su dokaz da je SOA vrbovala studente iz BiH da u Maoči prikupljaju informacije o teroristima u BiH, da su tražili popise pripadnika Armije BiH, a od jednog selefije iz Zenice tražili da podmeće oružje u BiH.

“Zovem se E.O. U Zagreb sam preselio 2014. godine kao maloljetnik. S početkom posljednje godine mog srednjoškolskog obrazovanja primio sam poziv od dotičnog Zvonke, zaposlenika Sigurnosno-obavještajne agencije Hrvatske (SOA). Našli smo se u ulici Petrinjska 30 u Zagrebu. Od mene je traženo da isključim telefon”, navodni je početak ispovijesti muškarca iz Zavidovićana koji tvrdi da je postao suradnik SOA-e i da su ga mjesecima ispitivali o selefijama u BiH.

“Nalazili smo se na kavi u Leggieru u Lastovskoj ulici, bili smo često u McDonald’su. Nudio mi je ponekad novac, a nerijetko je na mene vršio pritisak. Prijetio mi je protjerivanjem iz Hrvatske. Tražio je od mene šifru mog Facebook profila”, kaže E.O. u razgovoru za Žurnal.

“Tražili su od mene da idem u mesdžid Oaza u Zavidovićima gdje se okupljaju selefije. Tražili su od mene da idem u Gornju Maoču i Bočinju, pa da boravim tamo određeni period. Odbio sam”, kaže E.O.

Nedugo nakon toga, kako tvrdi, pozvali su ga u policiju. Navodno su mu uručili dokumente da u roku šest dana mora napustiti Hrvatsku jer “predstavlja opasnost za nacionalnu sigurnost”.

E.O. danas živi u Sarajevu. Njegovi roditelji su u Zagrebu.

Drugi svjedok

Semir Aganović iz Travnika u Hrvatsku ne može ući naredne tri godine. Prvo je u listopadu 2018. godine Ministarstvo unutarnjih poslova Republike Hrvatske, Policijska postaja Sinj, izdalo “dozvolu za boravak i rad” državljana BiH Semira Aganovića i to kao tesara u kompaniji Jukić-dam d.o.o., tvrdi Žurnal.

Dozvola za boravak mu je vrijedila do 22. listopada 2019. godine. No petnaest dana nakon što je MUP procijenio da nema smetnji za njegov boravak i rad u Hrvatskoj pozvali su ga pripadnici Hrvatske obavještajne službe, tvrdi.

“Dva puta po dva sata su me saslušavali. Tražili su od mene informacije o bradonjama, vehabijama. Pitali gdje se kreću. Ja sam rekao da nemam pojma o tome. Pitali su o teroristima u BiH. Kada sam rekao da ne znam ništa, donijeli su rješenje da sam opasnost za nacionalnu sigurnost Hrvatske. Protjeran sam”, tvrdi za Žurnal Semir Aganović.

Žurnal je objavio slične ispovijesti još dvojice muškaraca. Obojica tvrde da je SOA od njih tražila informacije o selefijama u BiH, a kada su odbili, tvrde da su bili protjerani.

Svaki od njih tvrdi da poznaje najmanje pet bosanskohercegovačkih državljana koji su na isti način tijekom 2018. godine protjerani iz Hrvatske.


>>> MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI <<<
>>> Po Zagrebu ima 468 kamera, no one ne služe hvatanju vozača koji voze brzo i prolaze kroz crveno. Evo čemu služe
>>> Ovo je heroj koji je spriječio još veći pokolj: Evo kako je zaustavio ubojicu
>>> ‘O tome se šuti’: Miroslav Škoro oktrio vrlo intrigantan detalj o svojoj legendarnoj pjesmi
>>> AID VODI RAT PROTIV HRVATA Ucijenjeni Mektić ima više kaznenih prijava koje godinama stoje u ladicama
Komentari

Komentari