foto: HRT

POPIS STANOVNIŠTVA ODGOĐEN, a masovno iseljavanje se nastavlja

Podijeli

Popis stanovništva koji se trebao početi provoditi u travnju je odgođen, a prema riječima Damira Plesca iz Državnog zavoda za statistiku, ovisno o situaciji, mogao bi početi na jesen.

– Probno popisivanje stanovništva počelo se provoditi u pet županija, a trajat će od 1. do 15. ožujka u dvije faze. U prvoj se ljudi mogu popisivati putem interneta, a u drugoj će popisivači izaći na teren – rekao je Plesac u HRT-ovoj emisiji ‘U mreži prvoga’

Demografkinja s Instituta za migracije i narodnosti Sanja Klempić Bogadi istaknula je kako je registar stanovništva važan za Hrvatsku zato što se samo s kvalitetnim podacima mogu donositi javne politike od kojih možemo očekivati učinke. Dodala je i da je prije registra stanovništva potreban registar stambenih jedinica.

Navela je i da je registar stanovništva bitan zbog migracija koje su važne za buduće planove.

– Registar stanovništva nije obaveza nego preporuka koja je došla iz EU i Vlada radi na tome – naglasio je Mislav Rubić iz Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade te dodao: – Registar stanovništva donijet će to da ćemo imati stvarne brojke iz godine u godinu i tako će se moći kvalitetnije kreirati demografske politike

Rubić je rekao da je Hrvatska počela uvoditi neke demografske mjere za mlade pa je tako uvela i to da će se mladima vraćati porez na dohodak. Onima do 25 godina vraća se porez 100 posto, a onima do 30 godina 50 posto. Rezultate toga ćemo vidjeti – naglasio je.

Na pitanje koliko je važno stambeno zbrinjavanje mladih, Rubić je odgovorio kako postoji niz mjera za mlade koje olakšavaju dobivanje kredita i kupnju nekretnine, a to radi APN.

– I dalje se radi na tome pa će tako biti donesena strategija koja će donijeti brojne demografske mjere – rekao je.

Omjer radnika i umirovljenika gotovo je jedan naprema jedan. Ti podaci i više su nego dovoljan dokaz koliko nam je staro stanovništvo.

– Brojke pokazuju koliko nam stari nacija i Hrvatska je među 10 najstarijih nacija na svijetu, što je porazno. Iz godine u godinu imamo pad broja stanovnika, rekao je Plesac i dodao da smo, otkad je proglašena pandemija pa do siječnja ove godine, imali 11,5 posto veću smrtnost od prosječne u posljednjih pet godina.

Istaknuo je kako je ulaskom Hrvatske u EU zabilježeno veliko iseljavanje ljudi.

Komentari

Najnovije