Ponedjeljak, 3 kolovoza, 2020

POMOZIMO: Braća hitno moraju presaditi srca

Jedna tužna obiteljska životna priča dolazi nam iz ravne Slaovnije. Tamo u Županji, malenom gradiću na granici s Bosnom živi majka Đurđica Šumanovac s četiri sina. Najstariji je 13-godišnji Leon, a najmlađi je još bebica. Živi Đurđica sa svojom djecom strepeći za život svoje dvojice najstarijih sinova. Spomenuti Leon i dvije godine mlađi Sven boluju od vrlo teške bolesti glikogenoze II ili Pompeove bolesti. Radi se o vrlo rijetkoj, nasljednoj i po život opasnoj bolesti neuromišićne prirode, a koja je sada već u vrlo prijetećem stadiju dovela do teškog poremećaja srčane funkcije.

– Riječ je o poremećaju metabolizma ugljikohidrata za što je vrlo potrebit glikogen, a oni ga nemaju i to usporava stanice mišića tijela, slabi rad srca i otežava disanje, to dovodi do teškog poremećaja rada srca, kaže majka koja je kao “na iglama” jer očekuje poziv iz bolnice. Oba brata uvrštena su na listu čekanja za transplataciju. Problem je u činjenici kako dečki moraju od poziva do bolnice stići za samo četiri sata, gdje bi im bilo obavljeno presađivanje,a Županja i Zagreb udaljeni su preko 250 kilograma.

Predtransplantacijska obrada radi se kako bi se isključilo postojanje kontraindikacija za operaciju. Određeni faktori su vrlo važni u odabiru pacijenata kojima će transplatacija srca najviše pomoći, jer je količina donora ograničena.

Ne treba ni govoriti koliko je ova bolest financijski iscrpila cijelu obitelj. Dečkima je od rođenja bolnica kuća, a evo stiže im nada. No, teško će to moći sami, zato je pokrenuta i akcija prikupljanja dobrovoljnih priloga za pomoć, zato svi oni koji žele pomoći dječacima i njihovoj majci svoje dobrovoljne priloge mogu uplatiti na broj računa HR 8224020063205734383, koji je otvoren u Erste banci na ime Đurđice Šumanovac.

Anto Pranjkić/Priznajem.hr

Komentari

Komentari