Utorak, 14 srpnja, 2020

POLJSKA: BEZ ZASTARE ZA KOMUNISTIČKE ZLOČINE!

Poljski predsjednik Andrzej Duda trebao bi parlamentu podnijeti prijedlog zakona kojim se ukida zastara zbog komunističkih zločina.

Prema Zakonu o Institutu nacionalnog sjećanja (IPN), državnog tijela koje istražuje zločine počinjene nad poljskom nacijom od komunističkih režima, zločini počinjeni od strane funkcionera komunističkog aparata mogu se procesuirati samo do 1. kolovoza 2020. godine.

U slučaju ubojstava koje je počinio komunistički režim, rok za procesuiranje je 1. kolovoza 2030. godine. Andrzej Dera, viši pomoćnik poljskog predsjednika Andrzeja Dude, rekao je za Poljski radio da je predsjednikov stav bio jasan od početka njegova mandata 2015. godine.

“Prošlost je važna jer su u njoj korijeni današnje stvarnosti. Imajući to u vidu, vremena u kojima su komunisti uništavali živote ljudi i uništavali sve što je povezano s patriotizmom, ne smiju otići u zaborav”, rekao je Dera, dodavši da svi odgovorni za komunističke zločine trebaju odgovarati.

“Komunistički zločini trebaju biti tretirani na isti način kao i zločini genocida”, kazao je Duda.

Što radi poljski državni Institut nacionalnog sjećanja?

Podsjetimo, Institut nacionalnog sjećanja (IPN) je poljska državna ustanova čija je uloga arhiviranje i upravljanje dokumentima o zločinima, koji su počinjeni tijekom Drugog svjetskog rata u doba Njemačke i Sovjetske okupacije Poljske kao i u doba Narodne Republike Poljske od strane državnih ustanova protiv poljskih građana.

Institut je osnovan 1998. godine, od kada intenzivno radi na lustraciji poljskog društva. Tijekom prvih petnaest godina od svog osnutka IPN je prikupio preko 90 kilometara arhivske građe, izdao 1.794 publikacije, organizirao 453 izložaba, održao 817 konferencija i pokrenuo 30 obrazovnih internetskih portala. U istom razdoblju istraživači Instituta održali su razgovore s više od 103.000 svjedoka i ispitali 508 osoba optuženih za kaznena djela, što je dovelo do 137 presuda od strane sudova.

IPN također daje mišljenje o nastavnim planovima i programima i udžbenicima o povijesti koji se koriste u poljskim školama i koji su uključeni u aktivnosti obuke nastavnika, a ujedno suorganizira poslijediplomske studije povijesti na Sveučilištu Jagiellonian i Sveučilištu Maria Curie-Skłodowska.


>>> MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI <<<
>>> TRUMP S BIBLIJOM DOŠETAO DO CRKVE ZAPALJENE U NEREDIMA, gradonačelnicima poručio: “Uvedite red ili ću vam ga ja uvesti”
>>> SVJETSKI ŽIDOVSKI KONGRES podržao zabranu komemoracije na Bleiburgu: “Tamo se slavi nacistički pokret”
>>> BANDIĆ IDE U PODZEMLJE: Tramvaji odlaze s Trga bana Jelačića, gradi se metro!
>>> RIMAC ĆE I U ZATVORU PRIMATI PLAĆU OD DRŽAVE – šokirat će vas koliko, i koliko dugo!
Komentari

Komentari