Srijeda, 19 veljače, 2020

POLICIJA SE UKLJUČILA U KRIZU: Interventna policija dostavlja vodu građanima Slavonskog Broda

Posada interventnih policajaca iz Zagreba od ranog jutra cisternom za opskrbu vodom pomažu građanima Slavonskog Broda u dostavi pitke vode.

Temeljem izvješća Zavoda za javno zdravstvo Brodsko-posavske županije da voda za piće na području grada Slavonskog Broda i općina Bebrina, Brodski Stupnik, Bukovlje, Oriovac i Sibinj, u akciju dostave pitke vode građanima uključilo se Ministarstvo unutarnjih poslova, priopćila je brodsko-posavska Policijska uprava.

Policijska cisterna je na Plavom Polju u Borovskoj ulici pokraj zgrade HVIDRA-e, gdje se građani mogu opskrbiti  pitkom vodom, dodaje se u priopćenju.

I pripadnici Gardijske oklopno-mehanizirane brigade Hrvatske kopnene vojske su na Uskrs angažirani u pomoći opskrbe stanovništva Slavonskog Broda i okolnih općina pitkom vodom sa šest cisterni za pitku vodu kapaciteta do 6000 litara.

Stanovnici Slavonskog Broda i okolnih općina koje se opskrbljuju sa slavonskobrodskog vodocrpilišta ostali su u subotu bez pitke vode, jer je utvrđeno da je voda onečišćena ugljikovodicima i ne može se koristiti niti nakon prokuhavanja. Gradonačelnik Mirko Duspara onečišćenje vode povezuje s ekološkim incidentom koji se dogodio u srijedu kada je tijekom tlačnog ispitivanja dijela produktovoda od rafinerije u Bosanskom Brodu do Slobodnice došlo do istjecanja naftnih derivata.

Premijer Andrej Plenković rekao je u subotu u Slavonskom Brodu da će se učiniti sve kako bi se vrlo brzo realizirao spajanje tog grada na sustav vodocrpilišta u Sikirevicma.

Ministarstvo zaštite okoliša i energetike izdat će posebne dozvole, krenut će se ubrzano s potrebnim radovima kako bi se sustav spojio, istaknuo je premijer nakon zajedničke sjednice Stožera Civilne zaštite Brodsko-posavske županije i Grada Slavonskog Broda zbog onečišćenja vode na vodocrpilištu u tom gradu. Spoj dvaju sustava trebao bi biti uspostavljen za 10 do 15 dana.

Poručio da treba detaljno istražiti uzrok zagađenja bunara na vodocrpilištu Jelas.

“Moramo napraviti temeljitu istragu i vidjeti ima li taj incident veze sa zagađenjem bunara na vodocrpilištu Jelas. To u ovom trenutku sa sigurnošću, pa ni na ovom stožeru, nitko nije mogao potvrditi,” rekao je u subotu Plenković dodajući da se čeka provjera struke i provjere dodatnih uzoraka vode.

Premijer je podsjetio da su radovi na produktovodu posljedica Vladinog dogovora s bosanskohercegovačkom stranom i rafinerijom nafte u Bosanskom Brodu. Proces plinofikacije trebao bi pomoći da se ubrza modernizacija i spriječi zagađenje zraka u Slavonskom Brodu. Hina

Komentari

Komentari