Srijeda, 1 travnja, 2020

Policija privela osobu zbog prijetnji obitelji djevojke koju je pretukao Daruvarac

Privedena je osoba koja se dovodi u vezu s s prijetnjama upućenima preko društvenih mreža obitelji djevojke koju je 31- godišnji Darko Kovačević Daruvarac brutalno pretukao prošlog ljeta u Zadru, potvrdila je u četvrtak Hini Sonja Šimurina iz Odjela za informiranje zadarske policije.

Privedeni je trenutačno u prostorijama Policijske uprave zadarske, dodala je.

Prijetnje su u srijedu navečer upućene majci pretučene L. G., što je ona odmah prijavila policiji. U poruci se prijeti smrću majci, pretučenoj djevojci i njezinoj sestri, a pošiljatelj se potpisao kao “prijatelj od Daruvarca”.

Darko Kovačević Daruvarac na Općinskom sudu u Zadru 10. siječnja proglašen je krivim za prijetnje i brutalno premlaćivanje18-godišnje Zadranke L. G., a u nedjelju, 10. veljače bit će pušten na slobodu.

Budući da je Kovačević nepravomoćno osuđen na pet godina zatvora, do pravomoćnosti presude u pritvoru može ostati najviše mjesec dana, odnosno šestinu istražnoga zatvora, a to istječe 10. veljače.

“Kovačeviću su ukinute mjere opreza, od redovitog javljanja policiji, do oduzimanja osobnih isprava te zabrane približavanja i kontaktiranja žrtve i napuštanja prebivališta. Vraćene su mu putovnica i osobna iskaznica, a hoće li Općinsko državno odvjetništvo, s obzirom na okolnosti i prijetnje koje su se pojavile u javnosti do nedjelje tražiti ponovno određivanje mjera opreza, još se ne zna”, rekao je glasnogovornik Općinskog suda u Zadru Denis Klarendić.

Darko Kovačević Daruvarac, koji je 13. lipnja 2018. pretukao L. G. u jednom zadarskom kafiću, bio je optužen za prijetnju i nanošenje teških ozljeda 18-godišnjoj djevojci, ali je pušten na slobodu 14. prosinca nakon što se njegov branitelj nje pojavio na ročištu na Općinskom sudu pa nije bilo uvjeta za održavanje rasprave, a istekao je maksimalni rok od šest mjeseci zadržavanja u pritvoru.

Uz ispriku žrtvama nasilja, sutkinja je tada odgodila početak suđenja za 9. siječnja zbog izostanka njegova odvjetnika i roka u kojemu mu se novi odvjetnik, dodijeljen po službenoj dužnosti, mora pripremiti za slučaj.

Državni odvjetnik Igor Vulić zatražio je mjere opreza, privremeno oduzimanje osobne iskaznice i putovnice te zabranu prilaska žrtvama i napuštanja prebivališta.

O svemu se tada priopćenjem oglasio i Općinski sud u Zadru i naveo kronologiju događaja od uhićenja Darka Kovačevića, kao i da je izvanraspravno vijeće donijelo odluku o mjerama opreza.

Zbog puštanja na slobodu okrivljenog Darka Kovačevića prosvjede je u nekoliko gradova u Hrvatskoj organizirala Facebook grupa “Protiv pravosuđa koje štiti kriminalce”, a ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković hitno je doputovao u Zadar, razgovarao s predsjednicima zadarskih sudova i Državnog odvjetništva te izjavio da se na taj predmet nije moglo utjecati, ali će im to iskustvo poslužiti da zakonskim izmjenama unaprijede pravni okvir kako se u budućnosti to ne bi događalo. Hina

Komentari

Komentari