Zagreb, 12.10.2020. - Markov trg za vrijeme potrage za napadačem koji je jutros ranio policajca. Na fotografiji Damir Krstičević, Andrej Plenković, Davor Božinović. foto HINA/ Edvard ŠUŠAK/ es

POLICAJAC NIJE BIO META: Šef policije demantirao medijska nagađanja

Podijeli

Policija je sinoć pretražila imanje i obiteljsku kuću u kojoj je s roditeljima živio 22-godišnji Danijel Bezuk, napadač koji je na Markovu trgu ispred ulaza u zgradu vlade s više metaka ranio policajca pa se 20-ak minuta kasnije ubio.

Kuću s imanjem koja se nalazi u selu Kletište kod Kutine policija je u popodnevnim satima ogradila policijskom trakom, a tamo su deseci policajaca i istražitelja.

Policija je pretres počela detaljnim pregledom imanja koje seže sve do obližnje šume, a pretresu prisustvuju napadačevi roditelji i brat. Pregled imanja policajci obavljaju uz velike reflektore. Posebnu su pažnju posvetili spremnicima kukuruza i na štagalj.

Policajci su u svoja vozila odnijeli više predmeta u vrećama u kojima se inače nose izuzeti dokazi. Među predmetima koje su istražitelji iznijeli je i jedan duguljast predmet za koji nije isključeno da se radi o pušci.

Policija traži dokaze i informacije o motivu

Glavni ravnatelj policije ranije je rekao je da je puška kojom je počinjen napad pronađena. Rekao je tek kako se radi o dugom vatrenom oružju, no nije precizirao o kojem točno. Pretpostavlja se kako se radi o automatskoj puški, vjerojatno kalašnjikovu. Pretpostavlja se da je upravo preko oca, koji je ratni veteran, došao do oružja.

Osim još nekog možda zaboravljenog oružja iz rata, policija u obiteljskoj kući napadača želi ući u trag porijeklu oružja kojim je počinjen napad te prikupiti druge dokaze i informacije o motivu.

Informacije o napadu i napadaču cure na kapaljku, no baš kada je riječ o motivu, šef policije je večeras otkrio važnu informaciju koja otkriva neka ranija nagađanja koja su se pojavila u javnosti.

“Zasad nemamo indiciju da bi ijedan policijski službenik, pa i ovaj koji je ozlijeđen, bio neposredno meta ili osobno bio povezan s počiniteljem”, kazao je.

Podsjetimo, informacija koja se pojavila govorila je o tome da iza napada stoji osobni motiv prema ranjenom policajcu, no to je sada otklonjeno.

To priču o motivu vraća na napadačevu objavu koju je na Facebooku postavio netom prije napada, a koja sugerira da je bila riječ o napadu na vladu, a ne na policajce.

Je li meta bila zgrada vlade?

Povežemo li taj status s činjenicom da je napadač pucao na tri policajca koji su osiguravali zgradu vlade te po samoj zgradi, o čemu svjedoče rupe od metaka u fasadi te metak koji je razbio jedan od prozora, čini se kako je sve izglednije da je meta napada bila upravo zgrada vlade. Šef policije kazao je kako u ovom trenutku ne može govoriti o tome je li namjera napadača bila ući u zgradu.

Ujak napadača Mate Bezuk rekao je kako nema saznanja o tome što je motiviralo njegovog nećaka za napad. Kazao je kako je nećak nedavno bio kod njega, no da nisu razgovarali o politici niti mu se napadač na nešto žalio.

Ravnatelj policije sinoć je otkrio još jednu važnu informaciju o napadu, a to je da napadač nije pucao samo na jednog policajca nego na još dvojicu. Čini se da je sveukupno ispalio je više desetaka metaka. Pobjegao je nakon što mu je jedan od policajaca uzvratio vatru. Šef policije je istovremeno demantirao da je napadač oružje pred Banske dvore dovezao na kolicima.

“Vidio sam svakakve objave, nije bilo oružja u nikakvim kolicima. Drugi policajac je uzvratio, upotrijebio je vatreno oružje. Počinitelj je upotrijebio vatreno oružje prema ozlijeđenom policajcu i još dva policajca. Tri policajca su zapravo bila ugrožena – ranjeni policajac, drugi policajac koji je uzvratio vatru i još jedan policajac koji je radio na vanjskom osiguranju štićenih objekata”, rekao je Milina. Kazao je kako je policija velikim dijelom utvrdila napadačevu trasu kretanja, no za sada nije htio reći je li do Markova trga došao pješice ili vozilom.

Komentari

Najnovije