POJEO JE JUHU, A ONDA SU POČELI NAPADAJI: Dijagnoza je bila stravična. Od zaraženog mesa dobio je trakavicu – na mozgu!

Podijeli

Magnetska rezonancija postavila mu je precizniju dijagnozu – neurocisterkoza, odnosno trakavica na mozgu

Građevinski radnik iz Kine, čiji je identitet zaštićen pseudonimom Zhu, dugo je patio od neobjašnjivih napadaja. Pretrage su otkrile stravičnu dijagnozu – na njegovu mozgu nastanila se trakavica kao rezultat konzumacije nedovoljno kuhanoga mesa, javlja CNN.

Prije mjesec dana, Zhu iz istočnoga Zhejianga kupio je svinjetinu i ovčetinu, od koje je skuhao začinjenu juhu, stoji u izvješću koje je prošloga tjedna objavila bolnica Sveučilišta Zheijang. Nekoliko dana poslije, 46-godišnji Kinez počeo se osjećati loše te je trpio svakodnevne glavobolje.

Odbio je pretrage, no simptomi se nisu povlačili

Tijekom noći, Zhu je u snu imao napadaje slične epilepsiji. Kada su ga njegovi kolege zatekli tijekom jednoga takvog napadaja, odvezli su ga u obližnju bolnicu, gdje je CT pokazao “intrakranijalne kalcifikacije” i lezije na njegovoj lubanji.

Pacijent je odbio daljnje pretrage ne želeći trošiti novac, te se vratio kući, prema liječničkom izvješću. Međutim, simptomi se nisu povlačili i Zhu je bio prisiljen otići u bolnicu. Magnetska rezonancija postavila mu je precizniju dijagnozu – neurocisterkoza, odnosno trakavica na mozgu, prenosi net.hr

Liječnicu su odmah posumnjali na zaraženo meso

Kada je rekao da je prije toga jeo juhu od svinjetine i ovčetine, liječnici su odmah posumnjali da je meso možda bilo zaraženo ličinkama trakavice, što je značilo da su one mogle ući u njegov probavni trakt ako nisu bile dovoljno kuhane.

“Meso sam pustio da se samo malo krčka. Dno lonca u kojemu sam kuhao juhu bilo je crveno i nisam mogao dobro vidjeti je li meso dovoljno kuhano”, priznao je Zhu, koji se u međuvremenu oporavio nakon što mu uklonili trakavicu i smanjili pritisak na mozak, piše u izvješću.

Ličinke stvaraju ciste u tkivu

Neurocisticerkoza je parazitska infekcija koja nastaje kada netko proguta jajašca trakavice. Ličinke puze iz jajašaca u mišićno i moždano tkivo, gdje stvaraju ciste – poput “kalcifikacija” uočenih u Zhuovim CT pretragama.

Ovakve infekcije događaju se širom svijeta, iako su parazitske invazije u ljudski organizam uglavnom specifične za ruralna područja zemalja u kojima je svinjama dopušteno da lutaju i gdje su sanitarne prakse loše, navode američki Centri za kontrolu i prevenciju bolesti.

Isti slučaj zabilježen u New Yorku

Iako su ove infekcije rijetke među ljudima koji žive u zemljama gdje svinje nemaju kontakt s ljudskim izmetom, neurocisterkoza postoji svugdje u svijetu, uključujući SAD i ostale zapadne države.

Tako je u lipnju ove godine, stanovnica New Yorka patila od halucinacije i dezorijentacije, za koje su liječnici vjerovali da su posljedica tumora na mozgu – sve dok nisu otkrili trakavicu u njezinu mozgu.

Komentari

Najnovije