Ponedjeljak, 27 siječnja, 2020

POJAČAVAJU SE NAPETOSTI? Hrvatska šalje vojsku na Kosovo

MINISTARSTVO obrane Republike Hrvatske (MORH) priopćilo je da je trideseti hrvatski kontingent (HRVCON) upućen u NATO operaciju potpore mira u američke baze u Republici Kosovo.

Trideseti hrvatski kontingent iz vojarne Knez Trpimir u Divuljama kod Trogira upućen je u NATO operaciju potpore miru u Republici Kosovo, u kojoj hrvatske snage sudjeluju zadnjih deset godina, priopćili su iz MORH-a.

Odlazak kontingenta ispratio je načelnik stožera 93. zrakoplovne baze pukovnik Boris Panić koji je istaknuo kako Hrvatsko ratno zrakoplovstvo (HRZ) u misiji na Kosovu kontinuirano sudjeluje od 2009. godine, a kroz svih 30 misija uz ljudstvo sudjelovalo je i zrakoplovstvo s po dva helikoptera Mi-8 MTV1/Mi-171Sh.

Dolazi to u tijeku novih jačanja napetosti na području Kosova gdje se srpsko stanovništvo na sjeveru osjeća ugroženim a sama Srbija neprestano zvecka oružjem. 

Zapovjednik 30. kontingenta bojnik Stjepan Stepić poručio je da su vojnici dobro pripremljeni, iskusni i spremni za još jednu misiju.

“Punih deset godina naši pripadnici daju svoj doprinos potpori izgradnje i održavanja mira i stabilnosti u Republici Kosovo pod okriljem NATO-ove operacije, a naša je uloga i ovoga puta potvrditi punu posvećenost što uspješnijoj provedbi misije te dostojanstveno i časno predstaviti našu domovinu”, kazao je Stepić.

Temeljna zadaća hrvatskih vojnika na području američke baze Bondsteel u Ferizaju je prijevoz osoba i tereta, navodi se u priopćenju. Hina


>>> MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI <<<
>>> KINEZ IZ IMOTSKOG ZAPREPASTIO SVOJOM PRIČOM: ‘Tu smo došli zbog ustaša, istetovirao sam ‘za dom spremni’ na ruku’
>>> FRANCUSKI UDARAC NJEMAČKOJ: Novom odlukom ugrozili završetak megaprojekta
>>> AMERIČKE OBAVJEŠTAJNE SLUŽBE: ‘Europska unija planira uvesti sankcije Dodiku, videosnimke su šokirale svijet’
>>> AUSTRALIJA: Mediji pišu o Srbinu koji je počinio šokantne zločine u Hrvatskoj
Komentari

Komentari