Četvrtak, 28 svibnja, 2020

Pogledajte što je sve šef mladeži HDZ-a Vidiš – izabran kao jedini kandidat – rekao o Đakiću, svom položaju…

Sin HDZ-ova saborskog zastupnika Josipa Đakića, Ivan Đakić proveo je noć u pritvoru zbog širenja govora mržnje. Pušten je na slobodu uz mjere opreza. I stariji sin Josipa Đakića prije devet godina autom je pokušao pregaziti čovjeka, piše RTL.  Slučaj vjerske netrpeljivosti pokrenuo je reakcije brojnih osoba iz političkog života pa su osude stigle i iz matične stranke HDZ-a. Tako je i šef mladeži HDZ-a i sin hrvatskog diplomata Ivan Vidiš gostujući u RTL-u Danas komentirao slučaj Đakić.

Inače, Ivan Vidiš je izabran za predsjednika Mladeži HDZ-a početkom prosinca 2018., a bio je jedini kandidat za tu funkciju.

Vidiš tvrdi da osobno ne poznaje Ivana Đakića

“Postupak je pokrenut kad je objava izašla u javnost. Stegovni postupak bi vjerojatno imao isti rezultat. Moram reći da kao šef mladeži od svih članova očekujem dostojanstveno i uzorno ponašanje, uključivost, u mom mandatu neće biti tolerancije na takve stvari unutar stranke. Svi akteri, od Vlade do stranačkog vodstva osudili su ovaj čin. Po reakciji institucija, u našem društvu, a pogotovo mladeži takvim stvarima ne može biti mjesta.”

Smatra da je incident govor mržnje te je istaknuo da “mladež HDZ ovakve stvari neće tolerirati i mislim da to očekuju ljudi koji su nam dali povjerenje.”

O svom trenutnom zaposlenju, ali i iskustvu kao sina diplomata, Vidiš je istaknuo:

“Radim u ministarstvu rada i mirovinskog sustava. Pratio sam obitelj gdjegod su išli, živio sam dosta u inozemstvu. Na neki način sam se upoznao sa stvarnostima tog života, nekad je bilo teško, ali imao sam uvijek podršku svoje obitelji. Ja sam se uvijek trudio biti što bolji student i radnik. Ono što je meni iznimno važno je da javnost shvati da sam puno ulagao u svoje obrazovanje, studirao sam na više fakulteta. Postizao sam dosta dobre rezultate. Moj trud je u nekim epizodama dosta dobro rezultirao.

Na pitanje smatra li se kao pripadnik zlatnom mladeži privilegiranim, Vidiš za RTL odgovara:

“Naravno da imam nešto veću podršku svoje obitelji zbog posla koji rade, bilo je više resursa. Prošao sam dosta toga što prosječna osoba u Hrvatskoj prolazi, bio sam nezaposlen, bio sam na stručnom osposobljavanju, radio sam u javnom i privatnom sektoru, razumijem probleme mladih. Važno je da mi kao vodstvo mladeži pokažemo da razumijemo te mlade ljude. Jako me motivira da im pomognemo, da im je život što lakši, da pokrenemo sve one mjere koje će omogućiti lakšu integraciju na tržište rada i što kvalitetnija radna mjesta. To sam ja sve prošao – borbu za radno mjesto i natjecanje.”

“Svaki dan razmišljam što bih mogao napraviti bolje, koji su naši izazovi u mladeži”

O apolitičnosti mladih izjavljuje: “Kako mladi shvaćaju politiku je prilično individualno, ja je shvaćam vrlo ozbiljno. To je za mene velika čast i velika odgovornost. Svaki dan razmišljam što bih mogao napraviti bolje, koji su naši izazovi u mladeži, što možemo napraviti za naše sugrađane, trudim se saživjeti s njima. Ne bih rekao da mladi to olako shvaćaju. Pokušat ću dignuti taj standard i ponašanja i djelovanja. Moramo ponuditi kvalitetne politike.”

Politička pismenost važna

Za kraj u RTL-u Danas, Vidiš zaključuje: “Mislim da se rad uvijek na kraju isplati.Moramo raditi na političkoj pismenosti, nerazumijevanju tih procesa. Očekujem da bude iznadprosječna. Mislim da je i to jedan od odgovora, da mladi shvate sve detalje tog procesa i da shvate koliko je to odgovorna zadaća.”

Tko je politolog Ivan Vidiš?

Ivan Vidiš je izabran za predsjednika Mladeži HDZ-a početkom prosinca 2018., a zanimljivo je da je bio jedini kandidat za tu funkciju. Sin je hrvatskog diplomata Davora Vidiša, trenutno veleposlanika RH u Rumunjskoj. Ovaj 28-godišnjak član je HDZ-a od 2011., a tada je članstvu pristupila i njegova tri godine mlađa sestra. Tom im je prigodom Jadranka Kosor uručila stranačke iskaznice.

U studenom 2017. magistar politologije zaposlen je u Ministarstvu rada i mirovinskog sustava na neodređeno. Postao je stručni suradnik u Odjelu za financijsko planiranje i kontrolu operativnih programa. Za taj je posao bio raspisan javni natječaj na koji se prijavilo 108 zainteresiranih, a od toga ih je 32 pristupilo testiranju, a u konačnici je Vidiš dobio posao.

U lipnju prošle godine imenovan je za člana Upravnog vijeća Središnjeg registra osiguranika na prijedlog svog šefa, ministra rada i mirovinskog sustava Marka Pavića.

Po medijima se spekuliralo da je bilo još zainteresiranih kandidata za funkciju predsjednika Mladeži HDZ-a, ali su povukli kandidature zbog pritisaka i po nalogu iz vrha stranke od pojedinih kandidata zatraženo da odustanu od izborne utrke.

“Na dio kandidata vršeni su veliki pritisci, a cijelu operaciju vodio je Miroslav Smetiško, glasnogovornik Mladeži i savjetnik ministra rada Marka Pavića. On je osobno od nekih tražio da odustanu, a isto su radili i neki Smetiškovi suradnici po njegovu nalogu.” ispričalo je Jutarnjem listu više sugovornika iz HDZ-a.

Brzo napredovanje uz pomoć stranačke iskaznice

Kako bilo, mladi politolog entuzijastično je napredovao u stranci od vremena Jadranke Kosor pa do Plenkovićevog preuzimanja HDZ-a, pa je tako u studenom 2017. godine imenovan za savjetnika ministra rada i mirovinskog sustava Marka Pavića, a nije poznato je li u međuvremenu uspio sam pronaći neki posao, kako je i najavio pri stupanju u HDZ.

U ovom kontekstu vrijedi napomenuti da je i aktualni predsjednik HDZ-a, Andrej Plenković u stranku ušao za vrijeme Jadranke Kosor, baš kao i njegov mladi kolega Ivan Vidiš, a otkada je preuzeo kormilo stranke ruši sve rekorde u političkom zapošljavanju na različite (ne)potrebne funkcije po ministarstvima.

Tako se, netom prije no što se u ministarstvu zaposlio perspektivni Vidiš, Plenković mogao pohvaliti s brojkom od čak 154 dužnosnika, mahom s HDZ-ovim iskaznicama u džepu, kako su tada pisala 24 sata. Naravno, nakon zapošljavanja sad već budućeg predsjednika HDZ-ove Mladeži, ova je brojka narasla.

Inače, riječ je o o Vladi s najvećim brojem ministarstva u Europskoj uniji te o brojki državnih dužnosnika koja je najviša u proteklih deset godina.

Komentari

Komentari