Ponedjeljak, 6 srpnja, 2020

Pogledajte nevjerojatnu ispriku neradnika koji od poreznih obveznika prima 11.000 kuna mjesečno!!!

Ne mogu koristiti računalo u svojem radu, jer svaki put kad radim na računalu, dobijem alergiju u vidu plikova na rukama, Opravdavao se tako pred Državnim sudbenim vijećem sudac Mladen Grantverger, pišu današnja 24 sata.

Taj sudac Općinskoga građanskog suda u Zagrebu borio se do zadnje pravne mogućnosti protiv odluke da mu se na tri mjeseca smanji plaća jer ne radi svoj posao. Njegova obrana, ali i argumenti predsjednice suda koja ga je kaznila izloženi su u odluci Ustavnog suda. Kad se pročita cijeli predmet, čovjek ne zna bi li plakao ili se smijao. Sudac je radio manje od pola propisane minimalne norme, a onda mu je i petina odluka pala po žalbama. Sudac Grantverger ne koristi se računalom i zajedničkim informatičkim sustavom, a na bolovanju je bio 71 od 220 radnih dana. Ali tvrdi kako nije kriv nizašto od navedenog. Nego za sve ima opravdanje.

Plaća – barem 11.000 kn

Nisu mu povjerovali ni DSV ni predsjednik Županijskog suda u Zagrebu, pa u konačnici ni Ustavni sud. Kazna: tri mjeseca će primati za trećinu manju plaću. Kako je plaća suca poput njega, s 30-ak godina staža, minimalno 11.000 kuna, to znači mjesečnu suspenziju od 3666 kuna. Ali je posao zadržao. Sad radi na istom sudu, ali na ovrhama. Kako se ovrhe digitaliziraju i to je jedna od reformi u koje puno nade polaže ministar Dražen Bošnjaković, pitanje je koliko će sudac Grantverger ispunjavati norme ako dobije plikove na rukama kad radi na računalu.

Kako je sve počelo?

Lani je predsjednica Općinskoga građanskog suda u Zagrebu Jadranka Liović Merkaš donijela odluku da se sucu izrekne kazna smanjenja plaće. Navela je da je Grantverger u godinu dana riješio samo 40 zemljišnoknjižnih predmeta, što je 42,14 posto norme.

Spor i nekvalitetan

Uzela je u obzir da je 71 dan od 220 radnih dana bio i na bolovanju. Zemljišnoknjižni predmeti su inače manje zahtjevni pa je zato i suca Grantvergera prebacila s parničnih predmeta, navodi predsjednica. Od tih 40 riješenih predmeta, stranke su se žalile čak u 21 slučaju, a devet je ukinuto jer je sudac bitno povrijedio postupak.

– I to govori o kvaliteti njegova rada – rekla je predsjednica Liović Merkaš.

Osim toga, predsjednica suda navodi: “Utvrđeno je da nije poštovao rokove za izradu odluka, a unatoč zakonskoj obvezi za stručnim usavršavanjem, on za to nije zainteresiran”.

– Odbija koristiti računalo i raditi u zajedničkom informacijskom sustavu te nije svladao eSpis – obrazložila je kaznu predsjednica suda.

Kazna uskrate trećine plaće kroz tri mjeseca najblaži je način na koji je predsjednica suda probala natjerati podređenog kolegu na rad. Ipak, sudac Grantverger kaznu smatra nepravednom i za sve ima opravdanje. U početku navodi da nije točno da odbija koristiti računalo, ali da ima teškoća u svladavanju informatičkog sustava i da nije dobio nikakve obavijesti da se treba usavršavati. Ima opravdanje i za nisku normu. Bio je na bolovanju, a i promijenili su mu radni prostor.

Krivac su prostor i zapisničar

– Radna prostorija se uređivala 20 dana i, među ostalim, zato nisam mogao raditi. I zapisničar iz referade je bio na bolovanju, a nisam mogao koristiti zamjenskog zapisničara – prigovorio je sudac Grantverger predsjednici na kaznu.

Predsjednica odbija prigovor i ostaje pri svome. Navodi da je uzela u obzir i njegovo bolovanje u računanje norme. Također i da je sudac Grantverger sam tražio premještaj u uređenu prostoriju, a cijelo vrijeme mu je bio dostupan i zamjenski zapisničar. Odluku sutkinje zato potvrđuje i predsjednik Županijskog suda.

Ali nezadovoljni sudac ide dalje kako bi pokušao sačuvati punu plaću i izbjeći kaznu. Pred Državnim sudbenim vijećem sudac Grantverger, uz sva već navedena opravdanja, nadopunjava svoju obranu novim opravdanjima.

Navodi da je on ugledni sudac koji tu funkciju obnaša od 1988. godine. Ističe da je uvijek ispunjavao normu u karijeri, ali mu je prebačaj na zemljišnoknjižne predmete prouzrokovao stres i psihičke probleme jer nema iskustva s njima. Žali se da mu je u referadu raspoređena i suradnica koja isto nije imala iskustva.

– Moje zdravstveno stanje je zato pogoršano u vidu psihičkih problema i potreba posjeta psihijatru zbog stresa koji mi je nastao zbog ovih promjena – istaknuo je, među ostalim, u svojem dopisu DSV-u Grantverger. Predsjednica suda Liović Merkaš pobila je i te njegove tvrdnje, ali otkrila i da nije kvalitetno radio ni u parničnim postupcima.

Već i ranije loše radio

Upravo zbog načina na koji je obavljao posao na parničnom odjelu, zbog stalnih pritužbi stranaka, zbog podnošenja velikog broja zahtjeva za suđenje u razumnom roku, rasporedom je prebačen u zemljišnoknjižni odjel kako bi mu se olakšalo obavljanje sudačke dužnosti. I ja i kolege smo mu iskazali spremnost pomoći u korištenju informatičkog sustava, ali ga on i dalje ne koristi – odgovorila je predsjednica suda.

Grantverger se tad dodatno brani da dobije alergiju na rukama kad radi na računalu, ali sad ima i još jedno čudno dodatno opravdanje zašto nije koristio zamjenskog zapisničara.

– Možda je meni i bio osiguran zamjenski zapisničar, ali taj nije došao do moje referade iz ne znam kojih razloga. Visina izrečene novčane kazne svakako je previsoka i ne odgovara utvrđenoj stegovnoj odgovornosti – napisao je Ustavnom sudu tražeći ukidanje odluke o kazni.

U konačnici, nitko nije prihvatio te njegove argumente kojima je kroz godinu dana pokušao pobiti kaznu. DSV mu je poručio da se treba educirati i raditi na računalu te da bolovanjima ne može pravdati neispunjavanje norme kad je na poslu. Ustavni sud je krajem rujna odlučio da je kazna primjerena i odbio mu žalbu.

Dvoje odvjetnika s kojima su novinari 24 sata razgovarali i koji su imali priliku biti stranka u postupku kod suca Grantvergera rekli su da je izuzetno spor i da su zbog toga svi procesi trajali izvanredno dugo.

Iako je sam istaknuo da je sudac još od 1988., a sudac u Općinskom sudu u Zagrebu od 1990. godine, Grantverger se prije može pronaći na internetskim tražilicama kao sudionik brojnih stolnoteniskih turnira, nego po odlukama koje je kao sudac donosio.

Sudac i stolnotenisač

Ostalo je zabilježeno da je jedno vrijeme preuzeo slučaj Cvjetković, mučnu višegodišnju deložaciju u kojoj je obitelj na kraju izgubila kuću na Bukovcu. Grantverger nije ni počeo ni završio slučaj, nego su to učinili drugi suci. Grantverger je naručio 2013. vještačenje koje je na kraju pokazalo da je Tomislav Cvjetković preplatio dug banci. Slučaj su kasnije preuzeli drugi suci, koji su i završili deložaciju obitelji.

Komentari

Komentari