kremlin.ru

POGLEDAJTE KAKO SE VUČIĆ ULIZUJE PUTINU!

Podijeli

Ured ruskog predsjednika je objavio transkript razgovora predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i ruskog predsjednika Vladimira Putina. To dolazi kao pljuska Vučiću, jer je on u izjavi nakon razgovora rekao da se “o nekim stvarima ne može javno govoriti.” Ovdje prenosimo preveden dio tog razgovora.

Vladimir Putin: Poštovani gospodine predsjedniče! Izuzetno mi je drago što Vas vidim.

Zahvaljujem vam se na dolasku na proslavu povodom pobjede u Velikom domovinskom ratu na voju paradu. Sutra će jedinice Vojske Srbije, zajedno sa ruskim drugovima po oružju, marširati Cvetnim trgom.

Vrlo pragmatični, ali u isto vrijeme i posebni, odnosi naše dvije savezničke zemlje se dobro razvijaju.

Na početku našeg sastanka želim Vam čestitati na uvjerljivoj pobjedi vaše stranke na parlamentarnim izborima.

Aleksandar Vučić: Hvala vam puno.

Vladimir Putin: Odnosi naših zemalja razvijaju se u svim oblastima, uključujući ekonomiju. Prošle godine je trgovina, po mom mišljenju, porasla za 22,6 posto, a ove godine u prvom kvartalu već je 7,7.

Aktivno i uspješno surađujemo u borbi protiv koronavirusa, nastavljamo ulagati, razvijamo odnose u svim oblastima, uključujući sigurnosna pitanja, borimo se protiv suvremenih prijetnji – ne samo pandemije, već i protiv organiziranog kriminala i terorizma. Radimo na polju vojne i vojno-tehničke suradnje.

I naravno, naše odnose razvijamo u oblasti kulture, obrazovanja, kao i u duhovnoj sferi.

Drago mi je što vas vidim. Još jednom, dobrodošli.

Aleksandar Vučić: Poštovani gospodine predsjedniče, dragi prijatelju.

Iznimno mi je drago što se imam priliku danas sastati sa Vama i porazgovarati o čitavom spektru naših odnosa.

Srbija i Rusija su iskreni prijatelji. Prije svega, htio bih Vam zahvaliti što ste uvijek našli vrijeme za Srbiju. To je jako važno za nas i to zaista cijenimo.

Imamo prijateljske, konstruktivne i optimistične odnose u svim oblastima. Naši politički odnosi su na najvišem nivou. Nadam se da, kao i uvijek, zajedno sa Vama možemo mnogo učiniti na povećanju prometa.

Još jednom želim izraziti veliku zahvalnost i Vama osobno, gospodine predsjedniče i dragi prijatelju, na nedvosmislenoj podršci vitalnim , nacionalnim i državnim interesima Srbije, naročito njenom teritorijalnom integritetu i suverenitetu.

Kao što znate, imamo vrlo tešku političku situaciju na Zapadnom Balkanu. O ovom pitanju ćemo razgovarati.

Želio bih još jednom naglasiti da Srbija kao slobodna i nezavisna država održava vojnu neutralnost. Mislim da je to jedina zemlja u regiji koja ima takav položaj.

Još jednom Vam se zahvaljujemo na podršci i na pomoći oko epidemije koronavirusa. Veliko hvala Vama, puno hvala ruskom narodu.

Za mene osobno i za moju zemlju Srbiju, Vaša pozivnica da sutra sudjelujemo na Paradi pobjede je velika čast. Ponosni smo na našu zajedničku pobjedu. Naravno, učinili ste sve po pitanju očuvanja povijesne uspomene na Drugi svjetski rat. Mi ćemo pomoći po ovom pitanju.

Hvala vam na podršci. Hvala na čestitkama.

I naravno, čekamo vas prije kraja godine u Beogradu, u Srbiji. Nadam se da ćemo imati priliku pružiti Vam srdačnu dobrodošlicu i gostoprimstvo koje nam uvijek pružate.

Hvala još jednom.

Vladimir Putin: Hvala.

 

Komentari

Najnovije