Podolnjak pisao predsjedniku Ustavnog suda oko izvanredne sjednice Sabora

Podijeli

Mostov zastupnik u Saboru, Robert Podolnjak, poslao je pismo predsjedniku Ustavnog suda Republike Hrvatske u kojemu od njega traži sazivanje izvanredne sjednice Sabora.

Pismo prenosimo u cijelosti.

“Dana 22. srpnja 2019. više zastupnika u Hrvatskom saboru uputilo Vam je prijedlog kojim se traži od Ustavnog suda da podnese Hrvatskom saboru Izvješće o ostvarivanje ustavnosti i zakonitosti te o uočenim pojavama neustavnosti i zakonitosti, u svezi sa zaključkom Odbora za Ustav, Poslovnik i politički, a prema kojem predsjednik Hrvatskog sabora nije dužan sazvati izvanrednu sjednicu Sabora kada 1/5 zastupnika pokrene pitanje povjerenja predsjedniku Vlade, pojedinomu njezinom članu ili Vladi u cjelini u vrijeme kada Hrvatski sabor ne zasjeda redovito. Istovjetan prijedlog uputili su i svi oporbeni zastupnici članovi Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav.

U podnescima koji su Vam upućeni ističe se da je donošenjem takvog zaključka došlo do bitne povrede Ustava Republike Hrvatske. Ustavom Republike Hrvatske uspostavljen je parlamentarni sustav. Taj sustav ima određene temeljne ustavnopravne elemente, ali svakako najvažniji element, koji je neizostavan za svaki parlamentarni sustav, je politička odgovornost vlade pred parlamentom, kolektivna i individualna. Politička odgovornost Vlade pred Hrvatskim saborom ne može biti parcijalna ili povremena. U svakom trenutku svojeg djelovanja Vlada, predsjednik Vlade i pojedini ministri odgovaraju Hrvatskom saboru, a ultimativni test njihove političke odgovornosti jest glasovanje o povjerenju. S obzirom na činjenicu da je politička odgovornost vlade u cjelini i pojedinih ministara individualno temeljna značajka parlamentarnog sustava, procedure u hrvatskom Ustavu koje su za to predviđene (između ostalih i članak 116. Ustava) moraju se tumačiti u skladu s tim pa tako i odredba članka 116., stavka 4. Ustava da se “rasprava i glasovanje o povjerenju mora provesti najkasnije u roku od 30 dana od dana dostave prijedloga Hrvatskom saboru”.

Kako je riječ o ustavnopravnom pitanju od iznimne važnosti svoje mišljenje iznijeli su i drugi profesori ustavnog prava. Profesor Đorđe Gardašević ističe: “Ovo je situacija kada bi se trebala sazvati izvanredna sjednica Sabora. Ta institucija je predviđena za ovakve slučajeve kada imamo izvanredne okolnosti i kada treba riješiti važno pitanje parlamentarne demokracije, a pitanje političke odgovornosti ministra je svakako jedno od najvažnijih pitanja”. Profesor Mato Palić navodi: “Rasprava i glasanje o povjerenju MORA se provesti najkasnije u roku od 30 dana od dana dostave prijedloga Hrvatskom saboru. U suprotnom tumačenju proizlazilo bi kako se glasati o povjerenju ministru ne može tri mjeseca u godini, a devet može. Hrvatska je 2000. godine usvojila parlamentarni model vlasti za koji je jedna od ključnih karakteristika odgovornost vlade u parlamentu.” Profesorica Sanja Barić navodi pak suprotno. “Oporba, ako nema većinu zastupnika kao predlagača sazivanja izvanredne sjednice – ne može sazvati izvanrednu sjednicu bez obzira na temu sve dok Sabor ne počne redovito zasjedati (od 15.9. nadalje).” Iz navedenog proizlazi da od četvero profesora ustavnog prava njih troje smatra da se izvanredna sjednica Sabora mora održati ako je u pitanju zahtjev 1/5 zastupnika da se raspravi i glasuje o povjerenju Vladi, Predsjedniku Vlade ili pojedinom ministru (Gardašević, Palić, Podolnjak).

Na žalost, s obzirom na ustavnopravnu važnost predmetnog pitanja i roka od 30 dana Ustavni sud se nije očitovao, a niti predsjednica Republike nije na traženje zastupnika zatražila sazivanje izvanredne sjednice Sabora, u skladu s člankom 79., stavkom 2. Ustava Republike Hrvatske. Vi ste, pak, javno priopćili kako “Ustavni sud postupa isključivo na vlastitu inicijativu kada i ako ocijeni da je to potrebno. Tako će biti i u ovom slučaju inicijative grupe zastupnika Hrvatskog sabora”.

Poštovani predsjedniče, u konkretnom slučaju ne radi se o običnom zahtjevu “grupe” zastupnika, već o zahtjevu više od 1/5 zastupnika skoro svih oporbenih stranaka u Hrvatskom saboru i zahtjevu svih oporbenih zastupnika u Odboru za Ustav, Poslovnik i politički sustav Hrvatskog sabora. Riječ je o pitanju koje dijeli parlamentarnu većinu i oporbu u Hrvatskom saboru i stoga je od iznimne važnosti za funkcioniranje hrvatskog parlamentarnog sustava u skladu s Ustavom.

Vašim odgovorom i ne postupanjem po zahtjevu oporbenih zastupnika vi zapravo šaljete pogrešne poruke u javnost – da se ne radi o važnom ustavnopravnom pitanju, odnosno da su zahtjevi oporbenih zastupnika i stranaka toliko nevažni, a da bi Ustavni sud trebao hitno održati sjednicu.

Međutim, ne znam jeste li svjesni da je najgora poruka koju upućujete javnosti da ste se zapravo svrstali na stanu parlamentarne većine i Vlade, jer propuštanjem da se očitujete o zahtjevu oporbe, dopuštate da prođe ustavni rok od 20 dana, u kojem Hrvatski sabor mora raspraviti i glasovati o povjerenju ministru Kujundžiću.

Podsjećam Vas kako je Ustavni sud prije šest godina, kada ste i Vi bili član tog tijela u svega nekoliko dana reagirao na Prijedlog odluke o raspisivanju državnog referenduma Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav od 24. listopada 2013. i upozorio Hrvatski sabor (Upozorenje Ustavnog suda broj: U-VIIR-5292/2013 od 28. listopada 2013) da pojedini dijelovi Prijedloga odluke ne osiguravaju zaštitu temeljnih vrednota hrvatske ustavne države.

Stoga apeliram na Vas da se Ustavni sud žurno i bez odgode očituje o zahtjevu oporbenih zastupnika, u skladu sa svojom ustavnom zadaćom da prati ostvarivanje ustavnosti i zakonitosti te o uočenim pojavama neustavnosti i zakonitosti izvješćuje Hrvatski sabor”, stoji u pismu Miroslavu Šeparoviću koje potpisuje Mostov Robert Podolnjak.

Komentari

Najnovije