Utorak, 4 kolovoza, 2020

Podignuta optužnica protiv 7 Srba za ubojstvo 48 bošnjačkih civila u istočnoj Bosni

Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine podiglo je u ponedjeljak optužnicu protiv sedam bivših pripadnika vojske Republike Srpske tereteći ih za ubojstva 48 bošnjačkih civila u istočnoj Bosni tijekom ratne 1992.

Kako je priopćeno iz državnog tužiteljstva, ratni zločini nad bošnjačkim civilima počinjeni su od travnja do prosinca 1992. u mjestu Jusićima kod Zvornika u sklopu kampanje etničkog čišćenja vojske RS-a.

Optužnicom za zločine protiv čovječnosti obuhvaćeni su Pero Radić, Božo Vidović, Petko Tomić, Branko Studen, Dušan Spasojević, Vlado Ristanović i Milan Mijić zvani Mišo.

Oni su najprije kao pripadnici teritorijalne obrane Malešić, a kasnije zvorničke brigade vojske Republike Srpske sudjelovali u organiziranim napadima na civilno stanovništvo bošnjačke nacionalnosti u mjestu Jusići u općini Zvornik što je rezultiralo ubojstvima i nestankom više desetaka osoba. Tereti ih se i za nezakonita zatočenja, nasilne progone žena i djece, te paljenje i uništavanjem kuća i imovine.

Iz državnog tužiteljstva BiH najavili su kako će navode iz optužnice dokazivati pozivanjem 130 svjedoka i stručnih vještaka, među kojima je i pet zaštićenih svjedoka, te prilaganjem brojnih dokaza i dokumenata iz rata. (Hina)


>>> MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI <<<
>>> PENAVA OSRAMOTIO PLENKOVIĆA: Dok se Plenković šepurio Vukovarom Penava je jednom rečenicom rekao sve
>>> Sagradio lažni granični prijelaz sred ničega pa “migrantima” naplaćivao po 10.000 eura za “prelazak u EU”
>>> Obiteljski pas odgrizao penis i testise pedofilu koji je pokušao silovati dvije djevojčice
>>> Čelni ljudi Juventusa odlučili su ovim potezom poniziti Mandžukića; jesu li svjesni koliko će ih to milijuna eura koštati?
Komentari

Komentari