Srijeda, 15 srpnja, 2020

Počeo dvodnevni okrugli stol “Zapadna Slavonija u Domovinskom ratu 1991”

U Maloj Pisanici kod Bjelovara u srijedu je počeo je dvodnevni okrugli stol “Zapadna Slavonija u Domovinskom ratu 1991”, koji tematizira prve oslobodilačke akcije u Domovinskom ratu “Otkos 10”, “Orkan 91” i “Papuk 91”, zahvaljujući kojima je oslobođeno 2.200 četvornih kilometara hrvatskog prostora, odnosno 130 sela i zaseoka.

Okrugli stol održava se u organizaciji Bjelovarsko-bilogorske županije i županijske podružnice Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata, a uz potporu ministarstava obrane, hrvatskih branitelja i unutarnjih poslova te Hrvatskog vojnog učilišta “Dr. Franjo Tuđman”.

Pozdravne govore održali su župan Damir Bajs, bjelovarsko-križevački biskup Vjekoslav Huzjak, zamjenik načelnika Oružanih snaga RH Drago Matanović i izaslanik predsjednice Republike umirovljeni general Mile Ćuk, ističući važnost spomenutih vojnih akcija za daljnji tijek i pobjedu Hrvatske vojske u Domovinskom ratu.

Teme okruglog stola i panela na kojima će raspravljati ratni zapovjednici, ali i povjesničari poput dr. Ante Nazora, ravnatelja Hrvatskog memorijalno-dokumentacijskog centra Domovinskog rata, obuhvaćaju političke i vojne prilike u zapadnoj Slavoniji prije i za vrijeme oslobađanja vojarni, a potom i oslobodilačke operacije u zapadnoj Slavoniji.

Riječ je o prvim oslobodilačkim operacijama u Domovinskom ratu, za koje njihovi sudionici smatraju kako nikada nisu bile dovoljno vrednovane u hrvatskoj povijesti i svijesti.

Stoga se nakon okruglog stola očekuje izdavanje znanstvenih radova koji će ispravno valorizirati važnost akcija, a očekuju se i da će se sudionicima vojnih akcija dodijeliti zasluženja priznanja za žrtvu koju su tada podnijeli, kao i uspjeh koji su polučili.

U popodnevnim satima očekuje se dolazak ministra obrane i potpredsjednika Vlade Damira Krstičevića. Hina

Komentari

Komentari