Srijeda, 27 svibnja, 2020

POČELO JE! TRAŽI SE AUTONOMIJA ZA B. POSAVINU: Spremni smo mobilizirati 160 000 Hrvata

“IMAMO legitimno i demokratsko pravo kao regija otvoriti pitanje autonomije Posavine, što ćemo i napraviti kad Bosna i Hercegovina uđe u Europsku uniju”,

Da je i hrvatska politika bila usmjerena na povratak danas bi imali drukčiju poziciju Hrvata u BiH.Brojka od 3% Hrvata govori koliko Dragan Čović  i ostali Hrvatski predstavnici u Banja luci brinu  za Hrvate u entitetu RS.Čoviću,Dodiku i ostalima poručujemo da nam je dosta entiteta,ratova i nesuglasica..Smatramo da sustav kakav postoji u Bosni i Hercegovini ne može opstati još dugo,te je izlazak iz ovakve BiH je EU.

Građani u Posavini  su prihvaćali  toleranciju, višejezičnost i multikulturalnost”.

“I zato građanima u Posavini poručujemo da se bave politikom, inače će se ona baviti njima”,  “Posavina  je regija ispred svog vremena i bit će jedna od najrazvijenijih regija u Europi”kakva je bila do vremena nesretnoga rata, dodao je predsjednik Hrvatskog bloka Francisko Brdarić.

U prijeratnom razdoblju, posebno u posljednjih deset godina, Bosanska Posavina bila je jedno od najbogatijih područja u Bosni i Hercegovini. Značajna je poljoprivredno (Bosanska Posavina je najveća žitnica Bosne i Hercegovine), ekonomski (rafinerija nafte u Bosanskom Brodu i Modriči, tvornice namještaja, tekstila, obuće, metalna industrija, kemijska industrija i drugo), prirodnim riječnim bogatstvima, šumama, a poznata je i po činjenici da je mnogo ljudi bilo na privremenom radu u inozemstvu.

Tijekom velikosrpske agresije prognano je preko 100.000 Hrvata, a jedan broj njih je poginuo u vojnim napadima na naselja. Na osnovu progona ovolikog broja hrvatskih civila može se reći da je srpska država izvršila etničko čišćenje Hrvata. Većina stanovnika hrvatske nacionalnosti izbjeglo je Hrvatsku. Mali broj povratnika su uglavnom starci. Njima nisu u potpunosti osigurani osnovni uvjeti za život.

Komentari

Komentari