Utorak, 11 kolovoza, 2020

POČELO JE! Kukavički napad na katoličku Crkvu, pod okriljem noći grupa bijednika kamenjem razbili prozore

Zastupnici u Hrvatskom saboru kojima su puna usta mira, ljubavi i tolerancije otvoreno i bez zadrške najbrutalnije napadaju Crkvu. Jedva su dočekali da ih podrži HDZ odnosno vlada koji je nekada tako što najstrože osuđivao a sada se pravi da toga nema. Otvoreno se služe govorom mržnje a pitam se hoće li osuditi ovaj vandalski čin koji na kojega su praktički pozvali svojim neodgovornim istupima.

Kratak komentar Riječke nadbiskupije prenosimo u cijelosti

Sinoć je nepoznati počinitelj kamenom razbio prozor sv. Mateja na crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije u Crikvenici. Djelatnici Policijske postaje Crikvenica napravili su očevid. Župnik vlč. Marinko Kajić i župljani nadaju se da će počinitelj biti pronađen.
Ova prekrasna crikvenička crkva nalazi se na ušću potoka Dubračine u more, na mjestu stare crkvice (XIV. st.) po kojoj Crikvenica dobiva ime (crikva). Ban Nikola Frankopan obnavlja (1412.) i proširuje crkveno zdanje u gotičkom stilu (sačuvan svod u svetištu) te podiže samostan koji su nastanili redovnici pavlini, “bijeli fratri”. U kasnijem razdoblju (XVII. st.) crkva je prožeta baroknim stilom. Glavni barokni oltar (XVIII. st.) s kipovima, dva bočna oltara (sv. Jelene Križarice i sv. Nikole) i propovjedaonica djela su pavlinskih kipara i drvorezbara. Njihova su imena zapisana na poleđini svetohraništa. Posebice se ističe rad Pavla Riedla na glavnom oltaru, koji podsjeća “na veliku pokaznicu”. Ponad svetohraništa, ispod kupolastog baldahina, vrijedna je ikona Bogorodice s Djetetom (XV. st), kao i drveni kipovi sv. Antuna i sv. Pavla Pustinjaka. (XVII. st.). Još je jedna za crikveničku baštinu vrijedna slika pohranjena u crkvi – ona posvećena sv. Šimunu, a spašena iz požara (1776.) koji je uništio istoimenu župnu crkvu na obližnjem brijegu Kotor.

>>> (VIDEO) AKO STE BILI ZA KONVENCIJU VIŠE NEĆETE: Hasanbegovići očitao nikad jasniju lekciju svima koji podržavaju i promiču Istanbulsku

>>> KAO U NEKA PROŠLA VREMENA BRUTALNO SE NAPADA CRKVU: Beus – ‘Jasno je da Crkva igra izdajničku i štetočinsku igru’

>>> GLAVAŠ USTAO PROTIV CRKVE: ‘Konvencija nije Sotona, ne prihvaćam takav stav Crkve’

Komentari

Komentari