Zagreb, 06.02.2020. - 31. sjednica zagrebačke Gradske skupštine. Na predloženom dnevnom redu su 44 točke, a najvažnija je šesta - izmjene i dopune Generalnog urbanističkog plana grada Zagreba (GUP). Na fotografiji Milan Bandić. foto HINA/ Daniel KASAP/dk

POČELA SJEDNICA SKUPŠTINE, BANDIĆ: “Mene nitko nije prevario, odakle vam to? GUP će biti usvojen”

Podijeli

Danas se održava sjednica zagrebačke Gradske skupštine. Na dnevnom redu su 44 točke, među kojima su izmjene i dopune Generalnog urbanističkog plana grada Zagreba (GUP), predlagatelja gradonačelnika Milana Bandića te 38. točka – prijedlog oporbenih gradskih zastupnika o raspisivanju lokalnog referenduma o izmjenama i dopunama GUP-a.

Uoči sjednice zagrebačke Gradske skupštine na kojoj će se raspravljati o izmjenama GUP-a, građani Zagreba prosvjeduju protiv gradonačelnika Milana Bandića. Prosvjed se održava ispred zgrade Stare gradske vijećnice. Okupilo se stotinjak prosvjednika.

‘Ovaj grad nije taoc njihovog političkog teatra’, kažu prosvjednici.  ‘Nama smeće, a njima Manhattan?! Dosta je!’, ‘GUP = sramota’, piše na nekima od transparenata

Iva Marčetić, aktivistica iz ljevičarske organizacije ‘Pravo na grad’ je pojasnila zašto su se prosvjednici dana okupili.

‘Okupili smo se opet ovdje ispred Gradske skupštine jer je GUP na dnevnom redu, a danas smo došli još jednom pokazati da smo tu i da treba slušati građane. HDZ trenutno igra politčke igre s Bandićem. Ne pristajemo na njihove političke igre. Ovaj grad nije taoc njihovog političkog teatra’, rekla je, javlja N1.

‘Sada se sve to vraća, godine nečinjenja i pogodovanja svojim prijateljima, a gaženja javnog interesa. Sve što je uništavao, stvara bijes građana i došli smo reći da nam je dosta. Nećemo više trpjeti narušavanje javnog interesa, uništavanje grada’, rekao je jedan od organizatora.

U Gradsku je skupštinu ušao i gradonačelnik Milan Bandić, okružen zaštitarima.

‘Mene ne interesira čiji je amandman, bit će ih više. Grad ima tri  funkcije i ja to 20 godina demonstriram: servis građana, logistika poduzetnicima i isporuka javne usluge građanima. Ja četvrtu zadaću nemam’, rekao je Bandić.

Na pitanje o 15 amandmana koje je uložio HDZ, Bandić odgovara:

‘Zašto bih zamjerio HDZ-u? Mene nitko nije prevario, odakle vam to? GUP će biti usvojen sukladno zakonu’, kaže Bandić i ističe da njegova koalicija s HDZ-om nikad nije bila sporna, ni u Zagrebu, ni na nacionalnoj razini. Dodao je da se boji samo dragog Boga.

‘Neću više govoriti’, zaključio je Bandić nakon što se naljutio na novinare koji su ga prekidali pitanjima.

Prosvjed protiv, kako je nazivaju, ‘Bandićeve otimačine grada’ organiziraju udruge “Zelena akcija”, “Pravo na grad”, i “Siget” te inicijativa “Zagreb te zove”. Organizatori prosvjeda navode kako izmjene GUP-a sadrže prenamjene zemljišta za “Bandićev Manhattan”, povećavaju izgradnju u donjogradskim blokovima i povećavaju promet u središtu gada, a ne odgovaraju na goruća pitanja poput prilagodbe klimatskim promjenama, određivanja zone za izgradnju javnih stanova, a nemaju bilo kakvu viziju istinskog razvoja grada u interesu njegovih stanovnika.

VIDEO: Matija Boltižar

Prije nego je počeo aktualac, predsjednik Gradske skupštine, HDZ-ov Drago Prgomet  htio je točke o GUP-u i prijedlog oporbe o raspisivanju referenduma staviti kao prve točke.

Zastupnik SDP-a Matej Mišić, predložio je da se zamjene dvije točke dnevnog reda, odnosno da se prvo raspravlja o prijedlogu 20 oporbenih zastupnika o referendumu vezanim uz GUP, a nakon toga točka o GUP-u.

Anka Mrak Taritaš (GLAS) predložila je da prva točka dnevnog reda bude imenovanje novog potpredsjednika, a ako ne bude mogla biti prva da bude u prvih deset.

Zastupnici su glasali o tome i odbili prijedlog Mišića. Prva točka dnevnog reda bit će prijedlog Anke Mrak Taritaš za izbor novog poptpredsjednika Skupštine.

 

Komentari

Najnovije