Ponedjeljak, 13 srpnja, 2020

POČELA BITKA: Je li krenulo rušenje Plenkovića u HDZu ?

Stanje u HDZ-u miljama je daleko od idealnog, a premijer i šef te stranke svako se malo nađe na udaru stranačkih konzervativaca. Na, osim desnice s kojom se Plenković očigledno ni ne pokušava snaći i izgladiti odnose na njega jurišaju i stranački liberalisti koji drže da je HDZ nužno modernizirati i na drugačiji način prezentirati javnosti.

Dok se koplja lome oko toga kako se prezentirati, a Plenković istovremeno balansira između koalicijskih partnera u Vladi, ali i nezadovoljnika u stranci činjenica jest da su premijeru pred vratima europski izbori. Upravo ti izbori Plenkovića bi mogli dovesti u nezavidnu poziciju, jer očekuje se da će osvojiti barem jednako mandata kao Karamarko, što ruku na srce nije lak zadatak. Jer Karamarko je za te izbore uistinu imao istaknute kadrove među kojima i samog Plenkovića, koji je osvojio zavidan broj glasova. Glasove je Karamarkovoj listi i to njih cijelu vojsku donijela i Ruža Tomašić koja se iz politike povlači, a tu je i Marijina Petir čiji status ovoga časa baš i nije jasan.

Nadalje potrebno je spomenuti i Davora Ivu Stiera s kojim Plenković nije u dobrim odnosima. Nije doduše bio ni Karamarko, koji ga je stavio na dno liste za EU izbore, međutim Stier je snagu pokazao i dokazao preferencijalnim glasovima koji su mu osigurali mandat u Parlamentu. Dakle Plenković uistinu s izborima koji su mu pred vratima ima poteškoća jer doima se kako nema prepoznatljivih kadrova s kojima bi mogao krenuti u borbu za izbore, koji su u konačnici i njega samoga lansirali u političke orbite. Dok on premišlja o izborima, u HDZ-u upravo te izbore vide kao priliku da ga se riješe.

Jer ukoliko izbore izgubi ili osvoji manji broj mandata nego Karamarko razmatrati će se opcija da ga se makne, budući je to ionako praksa nakon svakih izgubljenih izbora. Zanimljivo, i posve diskretno paralelno s ovim previranjima i nemirima u javnosti se sve češće počeo pojavljivati Miro Kovač, čovjek kojemu je san zasjesti na HDZ-ovo vladajuće kormilo. Stoga je i odustao od svoje diplomatske karijere te se posvetio nacionalnoj politici.

Ujedno, on je jedan od onih koji u Plenkovićevom HDZ-u pomalo i nezasluženo sjedi na stranačkim marginama, nedavno je ostao bez tajničke pozicije i slovi kao Karamarkov kadar, koji se spominjao kao Plenkovićev protukandidat i na prošlim unutarstranačkim izborima. Do toga ipak nije došlo jer Kovač je mudar čovjek koji čeka svoju priliku, i politiku shvaća kao profesiju u kojoj treba imati strategiju, planirati i ne izlijetati, a da on uistinu ide u tome smjeru otkrila je i nedavna tribina ‘Oči u oči’, koja se odvila u Forumu hrvatske sloge, dok je događajem moderirao profesor Zdravko Tomac.

Pretresanje političkih aktualnosti dalo je naslutiti da Miro Kovač malim koracima kreće u veliku bitku, bitku za predsjednika HDZ-a.

Autor:Iva Međugorac/Dnevno


>>> MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI <<<

>>> Ovo je ‘Srbin’ koji je bio za dom spreman!

>>> SREBRNI VATRENI UPLEO SE U VELIKI SKANDAL SRPSKOG REPREZENTATIVNOG NOGOMETA: Hrvat ovim potezom izazvao veliki šok

>>> SRPSKI DRŽAVNI VRH IZAŠAO PRED JAVNOST: ‘Istina je oružje kojim danas pobjeđujemo. Očekujemo da se druga strana urazumi’

Komentari

Komentari