Ponedjeljak, 19 listopada, 2020

POČASNI KONZUL HRVATSKE kojeg je imenovao MESIĆ pred sudom zbog pranja novca od droge!

Hrvatski počasni konzul u Barceloni, Julí Bárcena San José, trebao bi 23. travnja izaći pred istražnu sutkinju u Kataloniji nakon što je policija nad njim provela istragu sumnjičeći ga za „pranje novca“ za lokalnu grupu kriminalaca, doznaje se u utorak.

Osumnjičen je da je primao novac dobiven od prodaje droge pa ga onda ulagao u nekretnine i skupocjene automobile, čime je za kriminalnu skupinu prikrivao trag nezakonito stečenog novca.

„Pozvan je pred istražnu sutkinju u Barceloni u svojstvu osumnjičene osobe. Ondje bi trebao odgovoriti na ono što mu se stavlja na teret. Ispitivanje će biti zatvoreno za javnost“, rekla je u utorak glasnogovornica Visokog suda pravde u telefonskom razgovoru za Hinu.

Na sud se moraju odazvati i počasni konzuli Albanije i Malija, José María Calmet Iglesias i José Luis López Fernández. Osumnjičeni su za ista djela.

Katalonska policija Mossos d’Esquadra otvorila je istragu 2017., nakon što je uhitila muškarca povezanog s lokalnim obiteljskim klanom u Kataloniji koji je uspostavio kupoprodaju automobila u Barceloni. Policija je 18. rujna prošle godine priopćila kako je privela četiri člana tog klana, a da su tri konzula povezana s njima.

Hrvatsko ministarstvo vanjskih poslova je 22. veljače izvijestilo kako je pokrenulo opoziv počasnog konzula Julija Bárcene. On je u utorak na internetskoj stranici ministarstva još uvijek bio naveden kao počasni konzul u Barceloni. Bárcena nije odgovorio na upit o ovom slučaju.

On je poduzetnik a na funkciji počasnog konzula nalazi se od 2002. godine. Podsjetimo, počasne konzule imenuje Predsjednik republike na prijedlog Vlade, što znači da ga je imenovao Stjepan Mesić na prijedlog vlade Ivice Račana. Počasni konzuli obično nisu nacionalnosti države koju predstavljaju nego državljani teritorija na kojem se nalaze što je u ovom slučaju Katalonija, odnosno Španjolska. To su osobe s ugledom u zajednici gdje žive, a njihove zadaće su uglavnom poticanje gospodarske i kulturne suradnje dviju zemalja te pomaganje državljanima zemlje koju zastupaju.

Postupak opoziva

“Počasni konzuli ne daju ostavke već se mogu povući s dužnosti ili biti opozvani od države koja ih imenuje. U ovom slučaju, Republika Hrvatska je odlučila pokrenuti opoziv počasnog konzula“, navelo je hrvatsko Ministarstvo vanjskih poslova u odgovoru e-mailom poslanom Hini.

Procedura je u toku, a nakon okončanja RH nema nikakvih obveza prema gospodinu Barceni. Sve moguće istražne i pravosudne radnje u isključivoj su nadležnosti Kraljevine Španjolske, čiji je gospodin Barcena državljanin“, stoji u odgovoru.

Komentari

Komentari