Ponedjeljak, 10 kolovoza, 2020

POBUNA STANARA U ZAGREBU: MUP premješta imigrante u drugi kvart, građani najavili akcije

Izbjeglice koje su trenutno smještene u Hotelu Porin, prema najnovojim planovima MUP-a, bit će preseljene u Hostel Arena na zagrebačkom Laništu.

Iako za sada nema službene potvrde o preseljenju izbjeglica koje se nalaze u Hotelu Porin, stanari zagrebačkog kvarta Lanište izrazili su zabrinutost nad informacijama o premještanju izbjeglica u kvart koji muku muči s problemom prenapučenosti lokalne škole i vrtića. Stanovnici su već najavili akcije kojima će to pokušati zaustaviti.

‘Hostel se nalazi u srcu kvarta, okružen stambenim zgradama, odmah do vrtića i dječjih igrališta. U kvartu koji je u velikoj ekspanziji, s porastom mladih obitelji, gdje još uvijek imamo nedostatnu osnovnu infrastrukturu (mali broj mjesta u vrtiću, nedostatak prostora u školi, vrlo mali broj zelenih površina i dječjih igrališta – pogotovo Jaruščica) kao glavni problem kvalitete života’, upozorio je Igor Čović iz Inicijative građana Jaruščice i Remetinečkog gaja, dodajući da u takvoj situaciji dovesti prihvatilište za imigrante smatraju lošim rješenjem.

Pripremaju se prosvjedi

Korisnici azila na Laništu bi trebali provesti pet mjeseci koliko će trajati obnova Hotela Porin nakon čega će biti vraćeni. No stanovnici Laništa već su spremni za prosvjede.

I dok iz Zagrebačkog Holdinga tvrde kako nemaju informacija o preseljenju izbjeglica iz Hotela Porin stiže obavijest prema kojoj se ne može rezervirati smještaj nakon 30. studenog.

Jadranko Baturić, predsjednik gradske četvrti Novi Zagreb-zapad, također nema nikakvu informaciju o preseljenju izbjeglica u Hostel Arena.

‘Mi smo gradska četvrt, jave nam kad hoće zasaditi bor, valjda bi nam i ovo javili’, rekao je Baturić za Dnevnik.hr.

Prema neslužbenim informacijama Vlada bi ovog tjedna trebala donijeti odluku o pokretanju postupka javne nabave za slučaj preseljenja izbjeglica iz Hotela Porin. No, problem je i u tome što je u njemu smješteno petstotinjak izbjeglica, dok Hostel Arena ima svega 250 ležajeva.

Komentari

Komentari