Foto: snimka zaslona, Facebook / Velimir Bujanec, fah Fotomontaža: narod.hr

Pobjeda Škore je Plenkovićeva najgora noćna mora: “Pobijedi li prvi red Lisinskog gotovi smo…”

Podijeli

Za šefa Vlade i HDZ-a Andreja Plenkovića poraz Kolinde Grabar-Kitarović na predsjedničkim izborima bio bi početak njegove borbe za golo političko preživljavanje. Prvo na unutarstranačkim izborima planiranima za kasno proljeće iduće godine, a potom – pod uvjetom da ostane šef vladajuće stranke – u jesen 2020. na parlamentarnim izborima kad ga vjerojatno jedino pobjeda HDZ-a i kasnije uspješno sastavljanje nove Vlade može očuvati na mjestu predsjednika HDZ-a i u iduće četiri godine, piše tjednik Globus a prenosi Jutarnji list.

Naime, porazom aktualne predsjednice, u čijoj se kampanji šef Vlade i HDZ-a toliko angažirao da bi njezin eventualni poraz dijelom bio i njegov, porasle bi, sasvim sigurno, šanse Plenkovićevih protukandidata Davora Ive Stiera i Mire Kovača na unutarstranačkim izborima za novog šefa HDZ-a. Pritom je za aktualno vodstvo HDZ-a, a posebice za Plenkovića, jako bitna razlika pobijedi li na predsjedničkim izborima Miroslav Škoro ili Zoran Milanović.

Škorina pobjeda označila bi, lako moguće, početak Plenkovićeva političkog kraja. Čak i da preživi unutarstranačke izbore – a u što iskreno ne vjeruje zapravo nitko – Škorina pobjeda na predsjedničkim izborima bi oduzela HDZ-u značajan broj birača. Stoga je pitanje bi li uopće (i s kime točno) Plenković sastavio novu Vladu, čak i u slučaju relativne pobjede HDZ-a na tim izborima.

Kvaka je, naime, u tome da je vrh HDZ-a potpuno svjestan da pobjedom Škore na predsjedničkim izborima ne dobivaju samo Škoru na Pantovčaku nego da s njim “u paketu” dolaze i oni koji sada podržavaju Škorinu kandidaturu, a prije su bili dio Domoljubne koalicije i Vlade Tomislava Karamarka, uključujući Zlatka HasanbegovićaHrvoja Zekanovića, Ružu TomašićŽeljka Glasnovićau vrhu HDZ-a već su nazvali “prvi red Lisinskog”. To je naravno direktna referenca na nedavni predizborni skup u dvorani Vatroslava Lisinskog.

– Škorina pobjeda na predsjedničkim izborima bila bi iznimno teška situacija za nas. Pošto velika koalicija ne dolazi u obzir, jer to HDZ-ovci naprosto ne mogu niti žele podržati, Plenković bi nakon parlamentarnih izbora do većine mogao samo ako složi koaliciju s krajnjom desnicom. Osim što nisam siguran da bi Plenković uopće išao u takvu kombinaciju, pobjeda Škore i “prvog reda Lisinskog” bila bi opasna za Hrvatsku jer bi se zemlja nagnula previše udesno, što bi pak rezultiralo stalnim svjetonazorskim konfliktima u društvu koji bi potencirali političke krize. Sjetimo se samo što se s hrvatskom političkom scenom i društvom dogodilo kad smo s Tomislavom Karamarkom i njegovom koalicijom otišli previše udesno – kaže sugovornik Jutarnjeg iz HDZ-a, referirajući se na pobunu udbaških struktura koje su svim mogućim sredstvima pokušale – i uspjele – ukloniti Karamarka iz političkog života Hrvatske, mimo volje birača.

Iako većina ljudi iz vodstva HDZ-a uopće nije željela pričati o mogućem porazu Kolinde Grabar-Kitarović i posljedicama takva raspleta predsjedničkih izbora za HDZ i za samog Plenkovića, dužnosnici HDZ-a koji su bili voljni razmatrati sve političke reperkusije eventualnog poraza aktualne predsjednice slažu se da bi za aktualno vodstvo HDZ-a Miroslav Škoro u Uredu predsjednika RH bio daleko opasnija opcija od pobjede Zorana Milanovića.

S njihovim političkim procjenama slaže se i izvor iz SDP-a, koji je aktivan u kampanji Zorana Milanovića. Tvrdi da će Milanović kad postane predsjednik države imati politički vrlo zreo odnos prema predsjedniku Vlade Andreju Plenkoviću. To ne znači da će ga, kaže, štedjeti kritika, ali mu neće a priori biti smrtni neprijatelj kao Miroslav Škoro, koji je, kaže, najavio da će ako postane predsjednik države de facto od prvog dana aktivno raditi na rušenju Plenkovićeve Vlade.

Mislim da Plenković može preživjeti Milanovićevu pobjedu na predsjedničkim izborima. Njegova kohabitacija s Milanovićem na čelu države je moguća. Osim što je Milanović već rekao da neće biti destruktivan, da će kritizirati, ali da ne misli rušiti Plenkovićevu Vladu kad postane predsjednik RH, sada su i iz vrha HDZ-a počele dolaziti pomirljive poruke prema nama i apeli za prestanak međusobne svađe. Mislim da Plenković dužnosnicima i članstvu, pa i biračima HDZ-a lakše može opravdati poraz od Milanovića jer je to poraz od političkog protivnika, a poraz od Škore značio bi da je poražen od samog sebe. To je užasno velika razlika. Jer, ako Škoro pobijedi, to znači da su i birači HDZ-a njega izabrali, jer on na predsjedničkim izborima ne može pobijediti bez HDZ-ovih birača. Još jednostavnije, pobjeda Milanovića za Plenkovića bi značila da su mu birači poručili da je imao lošu kandidatkinju, a pobjeda Škore bi značila da su Plenkoviću HDZ-ovi birači poručili da je on loš predsjednik stranke. Nisam siguran da bi Plenković mogao politički preživjeti ako pobijedi Škoro – kaže.

S druge strane, Globusov izvor blizak Škori kaže kako je “Kolinda Grabar-Kitarović na dobrom putu da uopće ne uđe u drugi krug” i da će predsjednik HDZ-a učiniti sve što može kako bi pokušao spriječiti pobjedu Miroslava Škore protiv Zorana Milanovića u drugom krugu predsjedničkih izbora.

– Kad bi u drugi krug ušli Milanović i Škoro, ja sam siguran da bi Plenković pokušao upregnuti HDZ-ovu stranačku infrastrukturu da pomogne Milanoviću. Jer potpuno je jasno da bi Plenković u tom slučaju imao šanse preživjeti na čelu stranke i pobijediti na parlamentarnim izborima iduće godine samo ako Milanović pobijedi Škoru i postane predsjednik RH. Sa Škorom na čelu države Plenković ne može opstati na poziciji predsjednika HDZ-a. Međutim, bez obzira na Plenkovićeve planove, situacija u HDZ-u je takva da mu ne bi uspjela operacija. Jednostavno, on nema utjecaj na teren i stoga mu teren ne može “igrati” za Milanovića u slučaju da Kolinda izgubi odmah i da u drugi krug uđu Škoro i Milanović.

Škorina pobjeda promijenila bi situaciju i u HDZ-u. Plenković bi izbore za novog šefa stranke izgubio od kandidata desnog centra, a taj novi predsjednik HDZ-a – ako bi postao kasnije i predsjednik Vlade – mogao bi surađivati sa Škorom kao predsjednikom države – kaže Globusov izvor.

Da Plenković u slučaju da Kolinda Grabar-Kitarović izgubi u 1. krugu ne bi mogao svojim biračima sugerirati da podrže “manje zlo”, Milanovića, slaže se i sugovornik Globusa iz SDP-a.

Komentari

Najnovije