Subota, 5 prosinca, 2020

PLOČA SE OKRENULA: Hrvati odlučili tužiti austriju zbog skijališta

U srijedu, 23. rujna na Saveznom sudu u Beču održat će se prvo ročište po tužbama turista protiv države Austrije zbog zaraze koronavirusom.

Riječ je o slučajevima iz nadaleko poznatog mondenog skijališta Ischgl u Tirolu, “alpske Ibize”, odakle se krajem veljače i u prvim tjednima ožujka nezaustavljivo diljem Europe počela širiti​ COVID-19 infekcija.

Na stranu zaraženih i oštećenih od prvog trenutka stala je Udruga za zaštitu potrošača iz Beča (VSV). Ona ih je, nakon što je primila oko 6000 pritužbi, i potaknula da poduzmu pravosudne korake.

Kako je u razgovoru za Slobodnu Dalmaciju kazao Peter Kolba, prvi čovjek Udruge za zaštitu potrošača iz Beča, na koncu se tisuću njih iz 45 zemalja izjasnilo da je spremno podići tužbu i na sudu tražiti odštetu. Od tih tisuću, prema Kolbinim riječima, devetero je iz Hrvatske.

“Mi tužimo Austriju kao državu, jer je savezni ministar taj koji je odgovoran za zdravlje svih ljudi na njezinu teritoriju. To, naravno, ništa ne umanjuje ni odgovornost regionalnih vlasti u Tirolu, kao ni općine na čijem se području administrativno nalazi Ischgl, ali su izostali naputci i striktne mjere iz Beča. Administracija je trebala upozoriti tjedan dana prije ili zatvoriti skijališta tjedan prije, a ne čekati sve do 13. ožujka. Tada je nastupio kaos”, kazao je.

“Osim turista, imamo kao oštećene i ljude koji su služili u tamošnjim hotelima i također se razboljeli. I njih planiramo zastupati”, poručuje.


>>> MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI <<<
>>> RATNA OPASNOST: Njemački mediji očekuju rat na mediteranu
>>> Nova pravila: U Hrvatsku će se moći unijeti samo dvije kutije cigareta
>>> Znate li što se dogodi sa računom umirovljenika kada umre?
>>> PUHOVSKI: NIJE ISTINA DA HRVATSKA NIJE PODRŽAVALA RATNE ZLOČINE, “zna se tko je bio u Gruborima”
Komentari

Komentari