Četvrtak, 6 kolovoza, 2020

PLENKOVIĆEVA OBMANA!? Otkriven pravi razlog zbog kojega Merkel dolazi u Hrvatsku

NJEMAČKA kancelarka Angela Merkel dolazi u Zagreb 18. svibnja kako bi sudjelovala u predizbornom skupu Europske pučke stranke (EPP), na kojem će biti i njihov Spitzenkandidat za europske izbore Manfred Weber.

Vlada Andreja Plenkovića se pohvalila dolaskom Merkel kao još jednim pokazateljem da hrvatski premijer i predsjednik HDZ-a, koji je dio EPP-a kao i Merkeličina stranka CDU, ima veliki utjecaj u Europskoj uniji, no članak njemačkog tjednika Der Spiegel otkriva pravu pozadinu posjeta njemačke kancelarke Zagrebu.

Podrška Manfredu Weberu

Ističe se kako Merkel, koja odrađuje svoj posljednji kancelarski mandat, ne sudjeluje u kampanji za europske izbore u Njemačkoj, što je s jedne strane razumljivo jer ona više nije predsjednica CDU-a, no s druge strane je ona ipak ključna osoba njemačke europske politike, a Weber – koji dolazi iz bavarskog CSU-a, sestrinske stranke CDU-a – prvi je Nijemac koji ima priliku poslije 50 godina doći na čelo Europske komisije ako EPP nakon izbora bude najveća frakcija u Europskom parlamentu.

Prema pisanju Der Spiegela, dolazak Merkel na skup EPP-a u Zagreb u briselskim se krugovima prvenstveno tumači kao izraz njene podrške kandidaturi Manfreda Webera te piše da je iza kulisa bilo mnogo natezanja kako bi se postigao dogovor o lokaciji na kojoj će Merkel i Weber zajedno nastupiti.

Neuobičajeno je voditi kampanju izvan vlastite države

“Nije uobičajeno da šefovi vlada u predizborno vrijeme vode kampanju izvan svoje države”, napominje njemački list i dodaje kako nije dolazilo u obzir da Merkel nešto takvo napravi u Španjolskoj ili Francuskoj. Kada je riječ o Francuskoj, poznato je da predsjednik Emmanuel Macron nema visoko mišljenje o EPP-u, naročito zbog toga što je stranka mađarskog premijera Viktora Orbana i dalje dio te stranačke grupacije te bi iznimno loše reagirao kada bi se Merkel odlučila u Francuskoj nastupiti u kampanji za EPP, prenosi index.hr

“S Hrvatskom svi mogu živjeti”, konstatira Der Spiegel, koji u članku tek usput spominje Plenkovića i HDZ kao domaćine Angele Merkel. Predviđa se i da će Merkel posjet Zagrebu iskoristiti da razgovara o hrvatskim planovima za predsjedanje Europskom unijom, navodi njemački list.


>>> MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI <<<
>>> Policija pregledala dno jezera i pronašla nešto jezivo!
>>> NJEMAČKA PRELOMILA!? Ovakvoj Srbiji nije mjesto u Europskoj uniji
>>> (VIDEO) DRAMA S ROMIMA U MEĐIMURJU! ‘Okomili su se na staračka domaćinstva, slave uz rafalnu paljbu, kradu…’
>>> VUČIĆ PROZVAO HRVATSKU: Evo što mu je odgovorio Plenković
Komentari

Komentari