fbpx
Subota, listopad 19, 2019

PLENKOVIĆ U PANICI? Od HDZ-ovaca zatražio da naprave nešto što se dosad nikad nije radilo

HDZ nikada nije imao sastanak na dan izborne šutnje i samo 24 sata prije otvaranja birališta

Predsjednik HDZ-a Andrej Plenković i glavni tajnik stranke Gordan Jandroković za subotu ujutro, samo 24 sata prije otvaranja birališta za izbore za Europski parlament, sazvali su sastanak u središnjici stranke na kojem se trebaju pojaviti svi viđeniji zagrebački HDZ-ovci, izvještava Novi list. Premda na pozivu za sastanak nije spomenut dnevni red, tema su izbori za EU parlament.

Novi list piše da se neslužbeno može čuti da je razlog sastanka na dan izborne šutnje Plenkovićev strah da će doći do bojkota izbora i to od samih članova HDZ-a, odnosno da ili neće izaći na birališta ili će zaokružiti neku drugu opciju. Međutim, također neslužbeno, vodstvo stranke kaže da je riječ o rutinskom sastanku. Sastanak treba poslužiti kao neka vrsta konzultacija vezanih za izbore za Europski parlament.

Prvi takav sastanak samo dan prije izbora

U HDZ-u se jučer moglo čuti da su “apsolutno pogrešne bilo kakve interpretacije da se radi o sastanku na kojem će vodstvo stranke prijetiti vodstvu zagrebačke organizacije sankcijama ako se na izborima ne ispune nekakve kvote”. Tvrde da će se na sastanku analizirati dosadašnji tijek kampanje i kako bi se članstvo što bolje angažiralo na sam dan izbora.

No, kako se može neslužbeno čuti od i od članova zagrebačkog HDZ-a koji su već godinama aktivni u stranci, ovo je prvi put da se održava ovakav sastanak samo dan prije izbora. Prije su se takvi sastanci održavali tijekom izborne kampanje. Nikada na dan izborne šutnje i samo 24 sata prije otvaranja birališta. Na sastanak su pozvani svi članovi Gradskog odbora HDZ-a, predsjednici svih 19 područnih organizacija HDZ-a po zagrebačkim gradskim četvrtima, predsjednici temeljnih ogranaka, članovi izbornog stožera HDZ-a Grada Zagreba, voditelji stranačkih izbornih stožera po gradskim četvrtima, te predsjednici zajednica Gradskog odbora HDZ-a.

Nezadovoljstvo u stranci

Neki u HDZ-u povezuju ovakav potez vodstva stranke s njihovim strahom od toga da se dio članstva na terenu neće odazvati izborima zbog nezadovoljstva stanjem u stranci i političkim smjerom koji je ona zauzela u zadnje dvije i pol godine otkako je na funkciji predsjednika stranke Andrej Plenković. Ono čime je dio članova nezadovoljan jest ratifikacija Istanbulske konvencije. Čak je 13 zastupnika iskočilo iz stranačke stege i glasovalo protiv ratifikacije ovog dokumenta. Međutim, nezadovoljstvo se krije i u ovisnosti vladajuće većine u Saboru o trima članovima SDSS-a čiji je predsjednik Milorad Pupovac. Ipak, najviše nezadovoljstva izazvao je sastav izborne liste za EU izbore zbog toga što nije bilo konzultiranja sa stranačkom bazom. Na listi su “nepoznati ljudi”, kako za javnost, tako i za stranačku bazu.


>>> MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI <<<
>>> Švedska TV objavila priču o životu u RH, prilog zgranuo ljude: Političari je li vas sram?
>>> OŠTAR ODGOVOR PREMIJERA HARADINAJA: Na Kosovu neće biti ‘republike Dodik’
>>> PUPOVAC GRUBO IZVRIJEĐAO LUKU MIŠETIĆA: Odvjetnika koji je obranio Antu Gotovinu
>>> PISMO ČEFERINU Ministar Crnadak od UEFA-e zatražio uklanjanje zastave „koja vrijeđa druge narode koji žive u BiH“
Komentari

Komentari