Pakrac, 2.3.2021.- Predsjednik Vlade RH Andrej Plenkoviæ sudjelovao je u Pakracu na obilježavanju 30. obljetnice 1./2. ožujka 1991. godine, poèetka Domovinskog rata u Hrvatskoj. Prigodni program poèeo je polaganjem vijenaca i paljenjem svijeæa ispred Spomen-obilježja hrvatskim braniteljima. foto HINA/ Igor KOKORUŠ/ ua

PLENKOVIĆ U PAKRACU: “Građani neće ostati bez lijekova”

Podijeli

Na svečanosti u povodu 30. obljetnice početka Domovinskog rata u Pakracu predsjednik Vlade Plenković zahvalio je hrvatskim braniteljima koji su tada stali u obranu institucija hrvatske države, ustavnog poretka i stanovništva, ističući da su tim činom ispisali povijest.

Svečani program počeo je misom zadušnicom za sve poginule i umrle hrvatske branitelje u župnoj crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije.

Slijedio je Mimohod pobjednika, koji je zbog poštovanja epidemioloških mjera bio ograničen na 25 stjegonoša koji su nosili državne zastave. Na Trgu bana Jelačića polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod spomen-obilježja poginulim hrvatskim braniteljima počeo je središnji dio svečanosti na koja je održana pod visokim pokroviteljstvom Vlade, a premijer Plenković u govoru se prisjetio spirale nasilja koja je dovela do ratne agresije na mladu hrvatsku demokraciju.

Oružana pobuna u Pakracu bila je izravna posljedica podrivanja ustavnog poretka, institucija države i demokratske izabrane vlasti, istaknuo je predsjednik Vlade i podsjetio da su pobunjenici s policijske i općinske zgrade skinuli hrvatsku zastavu i postavili zastavu Republike Srbije, a na zgradu Skupštine općine  i četničku zastavu.

„Osim što je to bio otvoreni napad na hrvatski ustavni poredak i što je time zastrašivano lokalno hrvatsko stanovništvo, u sukob je zlonamjernom propagandom nažalost uvučen i dio srpskog stanovništva, a ušutkani su oni koji su bili za suživot Hrvata i Srba u zajedničkoj im hrvatskoj domovini”, istaknuo je Plenković.

Dodao je da se tih događaja sjećamo s mješavinom tuge zbog gubitka mnogih života i velike materijalne štete, ali i ponosa jer se hrvatski narod, iako suočen s neravnopravnom borbom, ujedinio i obranio od velikosrpske agresije i pružio ruku pomirenja nakon pobjede.

Plenković je istaknuo da hrvatska Vlada vodi računa o unaprjeđenju kvalitete života hrvatskih branitelja i stradalnika putem brojnih projekata. Podsjetio je na važnost novog Zakona o hrvatskim braniteljima te na važnost traganja za nestalim osoba i procesuiranje ratnih zločina.

Osim predsjednika Vlade Andreja Plenkovića, na svečanosti su bili potpredsjednik Vlade i ministar branitelja Tomo Medved, ministri obrane Mario Banožić i rada Josip Aladrović, saborski zastupnici, predstavnici regionalne i lokalne vlasti te mnogi drugi dužnosnici, branitelji i članovi njihovih obitelji.

1. ožujka 1991. pričuvni policajci srpske nacionalnosti su na prijevaru razoružali 16 hrvatskih policajaca, zauzevši policijsku postaju Pakrac. S policijske zgrade i općinske zgrade skinuli su zastavu Republike Hrvatske i postavili zastavu Srbije. Slijedio je hrvatski odgovor, specijalne policijske postrojbe su  2. ožujka, u ranim jutarnjim satima ušle u policijsku postaju, zauzele ju  i vratile je u ustavno pravni poredak Republike Hrvatske.

Dug veledrogerijama i izbori

Komentirao je i dug prema veledrogerijama. “Građani neće ostati bez lijekova. Mi smo koncem prošle godine isplatili 1,34 milijardi kuna drogerijama, mi smo u protekloj godini imali enormne izdatke upravo za zdravstvo zbog pandemije koronavirusa. Ministar Beroš će zajedno s potpredsjednikom Marićem nastaviti razgovore s veledrogerijama”, rekao je Plenković.

Spomenuo je i HDZ-ova kandidata za gradonačelnika Zagreba.

“Davor Filipović sjajan je kandidat za gradonačelnika Grada Zagreba, to je svojom izjavom jutros ponovno pokazao”, rekao je Plenković, ponovivši da je Filipović ekonomski stručnjak koji će učiniti napore na konsolidaciji financija grada te da je riječ o čovjeku koji se dokazao kroz rad u Gradskoj skupštini.

“Kompetentan je, zna detaljno sve gradske teme, sve o gradskim financijama. Razlika između njega i drugih kandidata je u tome što se razumije u teme, ne ulaze u tu utakmicu, a da se prethodno nije ranije bavio gradom i problematikom. Filipović je agilan čovjek, doktor znanost s 26 godina, pristojan, ali ima sportsku drskost za velike utakmice kao što je ova pred njim”, rekao je Plenković.

Komentari

Najnovije