FaH

U mjestu Breznica, pored Brezničkog Huma blizu Varaždina, HDZ održava sastanak Kluba zastupnika u Saboru.

Andrej Plenković, predsjednik Vlade i HDZ-a, rekao je novinarima pred restoranom u kojem su se HDZ-ovci okupili, da će Istanbulska konvencija na Vladi biti najkasnije sljedeći četvrtak, javlja Dnevnik.hr.

Novinare su zanimali i detalji sastanka kojeg je danas popodne održao s čelnicima stranaka koje Vladi osiguravaju većinu u Saboru.

“Raspravili smo njihove prve, inicijalne stavove oko ratifikacije Istanbulske konvencije. Čini mi se da tu ima kod nekoliko stranaka ili zastupnika određenih rezervi, ali one su, čini mi se, istog karaktera kao što se u javnosti plasira, o posljedicama rodne ideologije”, rekao je Plenković, dodajući da im je jasno rekao da treba govoriti o meritumu stvari, odnosno o fenomenu nasilja nad ženama i nasilju u obitelji.

>>> (VIDEO) ŽENA S ‘PETLJOM’: Pred svima u Strasbourgu rekla što misli o ratifikaciji!

Ponovio je da dokument u svojoj biti ne sadrži problematične odredbe, a onima koji imaju “određenih dvojbi” objasnit će u argumentiranoj raspravi.

Na novinarsko pitanje je li mu prihvatljivo da se zastupnici o Istanbulskoj konvenciji izjašnjavaju po savjesti, Plenković je rekao kako smatra da “oko ovoga moramo postići što šire suglasje i one koji ne vjeruju uvjeriti u suprotno”.

>>> PRESEDAN U HDZU, UGROŽENA STABILNOST STRANKE: Zbog Istanbulske predsjednik općinske organizacije dao ostavku i raspustio ogranak

Dodao je da ne misli da će im HRAST, koji se snažno protivi ratifikaciji, okrenuti leđa. “Mislim da se to ne bi trebalo dogoditi. Ovo je možda njima korisna tema za populariziranje vlastite stranke”, rekao je Plenković, dodajući da je ova tema HRAST-u prilika da malo populariziraju stranku.

Iako je čelnik kistanjskog HDZ-a najavio da zbog ratifikacije napušta stranku, Plenković ne očekuje lančanu reakciju i nekih drugih stranačkih ogranaka u Hrvatskoj.

“Ne vidim uopće razlog za to. Ne vidim niti minimalnu mogućnost za tako nešto.HDZ je velika stranka, suočavala se s različitim političkim trenutcima”, rekao je Plenković.

Novinari su primijetili da na HDZ-ovu večeru nije došao potpredsjednik stranke Milijan Brkić, no Plenković to nije htio posebno komentirati pravdajući se da je tek stigao pa ne zna koga nema i koji su razlozi izostanaka.

>>> PLENKOVIĆ ZBOG ISTANBULSKE SPREMAN SRUŠIT VLADU: Zaprijetio ”Ja ću slagati liste i pola ovdje prisutnih neće biti na njima”

KOmentari
Prati nas i ne propusti ekskluzive!