Četvrtak, 24 rujna, 2020

PLENKOVIĆ: “Razgovarao sam s Orbanom, oni nemaju nikakve teritorijalne pretenzije prema Hrvatskoj, SZIJARTO: “Index je izmislio prijevod”!

Hrvatski premijer Andrej Plenković rekao je u utorak da ga je mađarski kolega Viktor Orban uvjerio kako nema nikakvih pretenzija prema hrvatskom teritoriju, nakon što je otkriven spomenik »Mađarske kalvarije« u povodu 100. godišnjice potpisivanja sporazuma u Trianonu kojim je mađarska izgubila dvije trećine teritorija.

Hrvatska je zbog toga u ponedjeljak izrazila prosvjed mađarskom veleposlaniku u Zagrebu.

Plenković kaže da mu je Orban u telefonskom razgovoru u utorak rekao da se ne radi ni o kakvim pretenzijama, nego o »krivim interpretacijama«.

»Odbacio je teze da ima bilo kakve pretenzije na hrvatski teritorij«, izjavio je Plenković za televiziju Nova tv. »Nema tu nikakvih pretenzija…Trianon je bio težak događaj u njihovoj povijesti«, dodao je.

No istaknuo je kako je Orbanu »jasno dao do znanja da takve interpretacije stvaraju poteškoće u Hrvatskoj i u međusobnim odnosima«.

No, Plenković odbacuje kritike da je prema Mađarskoj blaži nego prema Srbiji iz koje povremeno stižu slične povijesne provokacije. »Naši veleposlanici uvijek reagiraju..imamo uvijek isti kriterij prema svima«, rekao je premijer.

U ponedjeljak je mađarski ministar vanjskih poslova Peter Szijjarto optužio hrvatski portal Index za krivi prijevod natpisa o Rijeci na spomeniku »Mađarske kalvarije«, a zatim i još »neke hrvatske medije« za narušavanje odnosa s Mađarskom.

Szijjarto je na Facebooku poručio da je prijevod »Rijeka, mađarsko more«, koji je pripisao Indexu, lažan.

»To naravno nije istina«, piše šef mađarske diplomacije, »jer na spomen ploči stoje riječi uzrečice koja potječe od Lajosa Kossutha, Fiume – Mađari na more«.

Szijjarto je u objavi, koju je medijima dostavilo mađarsko veleposlanstvo u Hrvatskoj, kazao da se »fake news tvornice preko svojih laži ne libe okrenuti narode jedne protiv drugih«.

Szijjartu se u prozivkama u utorak pridružio državni tajnik u mađarskom ministarstvu vanjskih poslova Tamas Menczer koji je rekao da Mađarska očekuje više poštovanja hrvatskih političara koji zadnjih dana neutemeljeno kritiziraju premijera Viktora Orbana i šire lažne vijesti.

Komentari

Komentari