Subota, 11 srpnja, 2020

Plenković predstavio nove ministre, pogledajte tko su!

HNS je morao odustati od jednog ministarstva jer HDZ-u u miraz donosi samo sigurnih pet saborskih zastupnika (od ukupno devet), pa će u novoj Vladi narodnjaci imati potpredsjednika Vlade koji će ujedno biti i ministar graditeljstva (Predrag Štromar) te ministricu obrazovanja (prof. Blaženka Divjak), rezultat je to pregovora premijera Plenkovića s HNS-ovcima Predragom Štromarom i Matijom Posavcem.

Danas glasanje o ministrima Narodnjacima je zbog malog miraza koji donose u brak s HDZ-om otpalo Ministarstvo pravosuđa, koje su bili namijenili sucu Vrhovnog suda Ranku Marijanu, što znači da će prazno mjesto ministra pravosuđa, koje je prije raspada braka HDZ-a i Mosta vodio mostovac Ante Šprlje, sada biti u kvoti HDZ-a. Kao novi ministar pravosuđa spominje se HDZ-ov Dražen Bošnjaković koji je u Vladi Jadranke Kosor već vodio taj resor. A to je večeras potvrdio i premijer Andrej Plenković. Ministarstvo unutarnjih poslova također ostaje u HDZ-ovoj kvoti, a novi ministar bit će Davor Božinović, Plenkovićev šef kabineta i njegov najbliži suradnik. Dosad se nagađalo da bi MUP mogao voditi sadašnji državni tajnik Robert Kopal, ali Plenković očito više vjeruje Božinoviću. Predrag Štromar, mogući budući šef HNS-a, s pozicije potpredsjednika Vlade bit će i koordinator za društvene djelatnosti, dogovor je da HNS dobije državne tajnike u dva ministarstva iz njihove kvote. HNS je bez borbe odustao od trećeg ministarstva jer su u toj stranci svjesni da to ne bi bilo proporcionalno broju njihovih ruku u Saboru.
– Nećemo se tući oko broja ministarstava jer smo svjesni da imamo pet saborskih zastupnika i da su dva ministarstva sasvim u redu. No, inzistirali smo na resoru obrazovanja, ali i na Borisu Jokiću u kurikularnoj reformi, jer je to platforma zbog koje ulazimo u Vladu – rekao nam je izvor iz vrha HNS-a. Narodnjaci dobivaju resor obrazovanja koje je dosad vodio Pavo Barišić iz HDZ-a, a izgleda da će taj ministar, koji je bio prozivan za plagijat doktorskog rada (preživio je i opoziv u Saboru) biti jedini iz HDZ-ove kvote koji će morati napustiti Vladu.
Očekuje se da će se već danas u Saboru glasati o novim ministrima, što znači da će potporu saborskih zastupnika morati dobiti ne samo novoimenovani HNS-ovi i HDZ-ovi ministri nego i ministri koje će premijer Plenković zarotirati kako bi popunili bivše Mostove resore, ali i kako bi oslobodili ministarstva HNS-u.

Tomislav Ćorić, dosadašnji ministar rada i mirovinskog sustava postaje ministar zaštite okoliša i energetike (bivše Mostovo ministarstvo), pa njegova dosadašnja pozicija ostaje slobodna.

Lovro Kuščević, dosadašnji ministar graditeljstva, pak, postat će novi ministar uprave (bivše Mostovo ministarstvo), a kako je Plenković večeras objavio Marko Pavić preuzet će ministarstvo rada i mirovinskog sustava.

– Ako mi se Vlada pozitivno očituje, odluku o podršci novim ministrima stavit ću na stranačka tijela HSU-a i ako to prihvatimo, podržat ću izbor novih članova Vlade. Sve ovisi o očitovanju Vlade i odluci HSU-a – iznio je Hrelja svoje uvjete. Novu Vladu moglo bi podržati 78 zastupnika, premda se u HNS-u i HDZ-u čulo da nije isključeno da Vladu podrži i HNS-ova zastupnica Nada Turina-Đurić koja se zajedno s Ankom Mrak-Taritaš, Vesnom Pusić, Goranom Beusom Richemberghom te Androm Vlahušićem (koji nije saborski zastupnik) izričito protivila Vladi HDZ-a i HNS-a. U HDZ-u ne računaju na ruke Zlatka Hasanbegovića, Tomislava Sauche i Marina Škibole koji su bili u većini od 76 zastupnika koji su izabrali Gordana Jandrokovića za predsjednika Sabora. Uz Vladu će biti i svih osam manjinaca.

Izvor: vecernji.hr / Foto: FaH

Komentari

Komentari