Subota, 5 prosinca, 2020

Plenković poručio roditeljima da ‘budu hrabri’ i pošalju djecu u školu. Hoćete li ga poslušati?

Ministar Davor Božinović rekao je kako je od 13. do 21. svibnja u Hrvatsku ušlo više od 271 tisuću ljudi, 132.000 stranaca

Premijer Andrej Plenković izjavio je u četvrtak kako se epidemiološka situacija znatno poboljšala u odnosu na prve preporuke školama te je poručio roditeljima da se ohrabre i puste djecu na nastavu.

Plenković je na početku sjednice Vlade rekao da nove preporuke školama omogućuju veći broj učenika, a s obzirom na to da smatra kako je nova situacija povoljnija, roditeljima je poručio da se slobodno mogu ohrabriti.

“Molim sve osnivače obrazovnih ustanova da u dogovoru s Ministarstvom obrazovanja rastumače nove okolnosti profesorima, ravnateljima, učiteljima te roditeljima i da se u novim okolnostima shvati da treba iskoristiti tjedne pred nama da unatoč nepredviđenim okolnostima naši učenici imaju mogućnost biti u razredima i dobivati obrazovanje u metodološkom smislu kakvo je izvorno predviđeno”, rekao je premijer.

“Vjerujem da će i ministar zdravstva, epidemiolozi i predstavnici HZJZ-a ohrabariti povratak u škole”, dodao je.

‘Sredstva za zamjenske stanove su osigurana’

Plenković se osvrnuo na razgovore sa sindikatima državnih i javnih službi izrazivši uvjerenje da će se kroz nastavak razgovora idućeg tjedna postići rješenje koje će biti “na obostranu korist i zadovoljstvo”.

Podsjetio je da bi se “u normalnim okolnostima” s 1. listopada plaće povećale 18,3 posto, a u sektoru obrazovanja 23,5 posto.

“U ovim okolnostima mislim da je dobro da pokažemo određeni signal odgode dogovorenih povećanja. Mislim da smo na tragu dogovora”, ustvrdio je premijer.

Vezano za mjere za otklanjanje potresa i objavljeni poziv Ministarstva državne imovine za financiranje najamnina za zamjenski stan, Plenković je najavio da će posebni tim predstavnika Ministarstva otići u SD Cvjetno naselje pojasniti onima koji su trenutačno tamo što trebaju poduzeti kako bi se kandidirali za najam stana.

Istaknuo je da su sredstva osigurana, ali i da svatko ima pravo tražiti dodatnu provjeru stručnjaka u slučajevima kada prilikom prve procjene šteta, kada su se stavljale oznake o uporabljivosti, nisu dobili oznaku, a kasnije je došlo do oštećenja.

Osigurati dostojan život građanima u najkraćem roku

“S te strane ćemo izaći ususret tako da svi naši građani dostojanstveno žive u najkraćem mogućem roku”, poručio je premijer.

Rekao je i da Ministarstvo graditeljstva s Ministarstvom zaštite okoliša rade na novom pozivu koji se odnosi na intervencije popravaka krovova, dimnjaka, ugradnju kondenzacijskih bojlera, koji će omogućiti svim sugrađanima da imaju toplu vodu.

Za sufinanciranje bojlera predviđeno je 8000 kuna.

S obzirom na to da je Zakon o obnovi u javnoj raspravi, naglasio je da svi oni koji su imali sredstva, osiguranje i žele obnavljati svoju nekretninu to mogu raditi bez obzira na donošenje Zakona, odnosno ne moraju ga čekati.

Plenković je ocijenio i da ima dovoljno vremena za kampanju i za organizaciju parlamentarnih izbora koji će se održati 5. srpnja.

“Dobro je da je datum nakon kraja hrvatskog predsjedanja Vijećem EU-a, imamo još dosta zadaća, a uskoro će krenuti i revidirana rasprava o budućem sedmogodišnjem europskom proračunu kao i planu oporavka koji će biti ključni elementi poluga gospodarskog razvoja i oporavka članica EU-a”, naglasio je.

Beroš: ‘Štitimo osjetljive članove zajednice’

Ministar zdravstva Vili Beroš izvijestio je o trenutačnoj epidemiološkoj situaciji u Hrvatskoj:

“Hrvatska je prepoznata kao odgovorna destinacija. Sinergijom struke ostvarili smo gotovo nemoguće. No ovo je tek etapa i toga svi moramo biti svjesni. Apeliram na sve preporuke stručnjaka i da posebno štitimo osjetljive članove zajednice. Stoga, ostanimo zajedno odgovorni”, kazao je Beroš.

Naglasio je da u svjetskim razmjerima nema silazne putanje kao u Hrvatskoj te da je zabilježen najveći broj novozaraženih u jednom danu. To nam govori da nema mjesta za opuštanje, poručio je Beroš.

“Broj oporavljenih sustiže broj ukupnih slučajeva što je izniman uspjeh i povoljna epidemiološka situacija”,  kaže ministar.

Božinović: U Hrvatsku ušle 132.000 stranaca

Potpredsjednik Vlade i voditelj Nacionalnog stožera civilne zaštite Davor Božinović u četvrtak je na sjednici Vlade izvijestio da je u Hrvatsku proteklog tjedna ušlo više od 132 tisuće stranih državljana  i gotovo 146 tisuća hrvatskih državljana.

“Povećan je ulazak u Hrvatsku državljana EU-a, a u razdoblju od 13. do 21. svibnja ušlo je 277.805 putnika, 145.801 hrvatskih građana i 132.004 stranca. Hrvatsku je u istom razdoblju napustilo 225.438 putnika, u jednakom omjeru stranaca i hrvatskih državljana”, izvijestio je Božinović.

Podsjetio je i da su granični prijelazi otvoreni prije svega za državljane EU-a, a državljani trećih zemalja i dalje mogu samo pod određenim uvjetima ući i prolaziti kroz Hrvatsku.

Preporuke su da se EU ne otvara prema trećim državama do 15. lipnja, dodao je.

Hrvatska sada prolazi etapu koja je obilježena brojnim popuštanjima epidemioloških mjera. To je i razlog da su snage civilne zaštite, u kojima je u početku bilo angažirano do 20 tisuća ljudi, u ovom trenutku smanjene na 10-ak tisuća zbog ukidanja karantena, e-propusnica, te manjeg praćenja provedbe mjera, rekao je Božinović

Upozorio je i kako broj novozaraženih u svijetu i dalje raste te da se u Hrvatskoj, da bi se zadržala povoljna situaciju, treba zadržati i odgovorno ponašanje. Hina


>>> MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI <<<
>>> BELJAKOV DJED LANI PREŠAO IZ USTAŠA U PARTIZANE! Pogledajte njegove objave iz 2017. i 2019.!
>>> Damir Markuš o obračunu u Vukovaru: “Prijetilo se našim dečkima noževima i pištoljima, a sin ‘milicajca’ je oštetio bistu Jeana-Michela Nicoliera”
>>> Kardinal Puljić ispričao legendu kako su se kod Trsta dovikivali fašisti i komunisti
>>> PENAVA: NE KOALICIJI S HDZ-OM AKO ĆE U NJOJ BITI PUPOVAC
>>> THOMPSONOV ODVJETNIK KARAČIĆ: “Organizator koncerta u Mariboru se treba žaliti na zabranu, njegovi su koncerti mirniji od ljevičarskih okupljanja”
Komentari

Komentari