Ponedjeljak, 10 kolovoza, 2020

PLENKOVIĆ POPUSTIO PUPOVČEVIM UCJENAMA! “Vladajuća većina je stabilna”

Među popisivačima koji će provoditi popis stanovništva 2021. bit će i predstavnici nacionalnih manjina, potvrdio je predsjednik kluba HDZ-a Branko Bačić

Vlada je popustila zahtjevima predstavnika nacionalnih manjina te će među popisivačima koji će provoditi popis stanovništva 2021. biti i predstavnici nacionalnih manjina. Potvrdio je to, nakon sastanka koalicijskih partnera u zgradi Vlade, predsjednik kluba HDZ-a Branko Bačić te je naglasio kako je vladajuća većina stabilna.

‘Manjine će glasati, Zakon o popisu stanovništva ćemo donijeti’, rekao je Bačić.

Dogovor predstavnika nacionalnih manjina i ostalih partnera u koaliciji će se provesti, kako je objasnio saborski zastupnik češke i slovačke manjine Vladimir Bilek, kroz obavezne upute Državnom zavodu za statistiku. Rekao je i kako će predstavnici manjina glasati po vlastitoj savjesti te dodao da potpora koaliciji nije upitna.

Predstavnik srpske manjine i predsjednik SDSS-a Milorad Pupovac, koji je ranije napustio sastanak, izjavio je za N1 televiziju kako se mora konzultirati s kolegama iz kluba te da će odlučiti hoće li sudjelovati u glasanju o Zakonu o popisu stanovništva i kako će glasati.

Prijedlog novog Zakona o popisu stanovništva bio je predmet spora nacionalnih manjina i HDZ-a, a manjinci su tražili da među popisivačima budu i njihovi predstavnici te da se mogu izraziti o dva materinska jezika.

Uoči sastanka Pupovac je izjavio da manjine ne žele pristati na nedefinirane uvjete održavanja popisa stanovništva, zbog čega inzistiraju i na amandmanima na Zakon o popisu stanovništva, za razliku od 2011., jer tada, istaknuo je, u društvu nije bilo toliko mržnje i nasilja prema pripadnicima manjina – što je točno, ali za što je dobrim dijelom i on sam odgovoran.

‘Oni (HDZ) ne žele pristati na te amandmane, mi ne želimo pristati na nedefinirane uvjete održavanja popisa stanovništva’, kazao je Pupovac novinarima uoči koalicijskog sastanka, na kojemu manjine i dalje amandmanima traže da se građanima u popisu omogući izjašnjavanje o više materinskih jezika te poštivanje manjinske kvote među popisivačima.

Naveo je i kako je za popis stanovništva relevantno to da se odvija u tolerantnoj atmosferi društva. ‘U Saboru je ta atmosfera daleko od tolerancije, a ni u društvu nije najtolerantnije, posebno u nekim područjima’, poručio je. O tome kakav primjer tolerancije daju njegove “Novosti” nije rekao ništa.

Komentari

Komentari