Zagreb, 23.07.2020 - Sjednica 10. saziva Hrvatskog sabora umjesto predstavljanjem Vlade Republike Hrvatske i glasovanjem o povjerenju Vladi Republike Hrvatske zapocela je stankom. Na slici Andrej Plenkovic. foto HINA/ Damir SENCAR/ ds

PLENKOVIĆ ODGOVORIO VIDOVIĆ KRIŠTO na pitanje o Pupovcu: “Manjine su bogatstvo hrvatskoga naroda i države”

Podijeli

Hrvatski sabor će u četvrtak glasovati o povjerenju novoj, 15. Vladi i drugoj koju će voditi aktualni premijer Andrej Plenković.

O povjerenju Vladi, Sabor će glasovati odmah nakon završetka rasprave, za što su im potrebni glasovi većine svih zastupnika – 76 ruku, koliko ih HDZ ima sa partnerima, zastupnicima manjina, NS Reformistima Radimira Čačića i HNS-a.

Nakon što ih Sabor potvrdi, predsjednik i članovi Vlade svečano će prisegnuti.

Karolina Vidović Krišto upitala je Plenkovića kako je mogao sastaviti većinu s neustavno izabranim zastupnicima, odnosno zastupnicima nacionalnih manjina. “Manjine su bogatstvo hrvatskoga naroda i hrvatske države, ja to neću mijenjati i neću im oduzimati to pravo. Vi to možete željeti mijenjati, ali ja neću. Volio bih da i Hrvati imaju ta prava u drugim državama”, odgovorio joj je Plenković.

Plenković je najavio ukidanje imuniteta za članove Vlade: “To je relikt devedesetih”. Otišao je iz sabornice i vratit će se u 14 sati, najavio je.

Hoće li buduća Vlada u grad Vukovar uvesti dvojezične ploče”, pitao je zastupnik Marijan Pavliček (HKS).

“Jako dobro smo upoznati sa situacijom u Vukovaru. Vukovar je simbol slobode, žrtve i Domovinskog rata. Pitanje suživota s nacionalnim manjinama je važno pitanje, mi ćemo poštivati zakon i gledati specifične okolnosti koje postoje u gradu”, odgovorio mu je Plenković.

Sve što je Vlada radila u hrvatsko-srpskoj koaliciji, radit će i dalje. Bezobrazno je poslati program u zadnji trenutak” rekao je Hrvoje Zekanović u ime Kluba hrvatskih suverenista.

Rugate se sa biračima”, nadovezao se na Zekanovića Miro Bulj iz MOST-a.

Zastupnik Nino Raspudić (nezavisni) prozvao je Plenkovića zbog odnosa prema Hrvatima u BiH.

Marija Selak Raspudić o Radovanu Fuchsu na mjestu ministra znanosti i obrazovanja. Potom se za repliku javio Zvonimir Troskot koji je Plenkovića pitao ‘hoće li Vlada ukrasti građanima referendum o uvođenju eura’ na što je Plenković rekao kako ne smije koristiti riječ ‘krađa’.

Komentari

Najnovije