Plenković odbio ići u Jasenovac s Milanovićem, “nema razloga da nešto glumimo”

Podijeli

Premijer Andrej Plenković odbio je položiti u četvrtak u Jasenovcu vijenac s predsjednikom Zoranom Milanovićem. Stoga će nakon što su samo jednu godinu najviši državni dužnosnici zajednički komemorirali obljetnicu proboja logoraša iz logora Jasenovac, to ponovo činiti odvojeno.

Doći će isti dan na mjesto gdje se za vrijeme NDH nalazilo ovo stratište, ali neće se u jedinstvenoj koloni uputiti prema spomeniku Kameni cvijet, kako bi u njegovom podnožju odali počast žrtvama.

Savjet javne ustanove Spomen-područje Jasenovac organizira 22. travnja obilježavanje 76. godišnjice spomenutog događaja i uputili su u tu svrhu pozive na adrese Plenkovića, Milanovića, predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića, kao i još nekih uzvanika, a slijedom toga su iz Ureda predsjednika u petak u Banske dvore i Sabor poslali prijedlog da trojica državnih dužnosnika zajedno u Jasenovcu polože vijenac i zapale svijeću, kao što su to napravili i prošle godine.

Jednako je bilo i prije tri tjedna, uoči obilježavanja 30. godišnjice pogibije policajca Josipa Jovića na Plitvicama. Tada se Plenković nije htio pojaviti s Milanovićem zbog, kako je glasilo službeno objašnjenje, nepovoljne epidemiološke situacije. Jučer se, pak, premijer nije želio pozivati na to, prilično otvoreno je priznao da mu je polaganje vijenca s Milanovićem neprihvatljivo dok su njih dvojica i dalje u konfliktu nastalom zbog različitog pristupa izboru predsjednika Vrhovnog suda i imenovanju veleposlanika.

– Ići ćemo tamo, koliko ja znam taj protokol nije još dovršen, ali mi ćemo imati Vladin vijenac, rekao je Plenković novinarima.

Na izričito pitanje znači li to da neće u Jasenovcu biti s Milanovićem, odgovorio je da »nema nikakve teme u tom pogledu«.

– Nema razloga da nešto glumimo. Vrlo jednostavan odgovor, istaknuo je Plenković.

Predsjednik Savjeta javne ustanove Spomen-područje Jasenovac Franjo Habulin pokušao je sve kako bi i ove godine u Jasenovcu svi bili skupa, ali to jednostavno nije bilo moguće.

– Nije dobro, nisam zadovoljan. Ideja je bila da sve bude kao lani, da se zajedničkom izaslanstvu u kojem ćemo biti predstavnici naroda žrtava, predsjednik Židovske općine Zagreb Ognjen Kraus, predsjednik SDSS-a Milorad Pupovac i zastupnik romske nacionalne manjine Veljko Kajtazi, te ja kao predsjednik Saveza antifašističkih boraca, priključe tri predsjednika, Milanović, Plenković i Jandroković, ali, kao što je sada poznato, to se neće dogoditi.

Vlast se razišla i svaki će u svom terminu otići do spomenika Kameni cvijet. Tako je, kako je, ja na to nisam mogao utjecati, rekao nam je Habulin. Dakle, Pupovac je, unatoč nedavnom zaista žestokom sukobu s Milanovićem, bio spreman s njim položiti vijenac u Jasenovcu.

Za komemoraciju se dosad prijavilo ukupno tridesetak izaslanstava, od čega deset iz stranih veleposlanstava u Hrvatskoj.

– Napravit će se raspored i svi će od 11 sati nadalje dobiti svoj termin. Preporuka je da u svakoj delegaciju ne bude više od tri čovjeka i da ne polažu vijence nego cvijeće, naglašava Habulin.

 

Komentari

Najnovije