Utorak, 4 kolovoza, 2020

PLENKOVIĆ: ‘Naći ćemo zakonit način za zamjenu ploče’

Naći ćemo zakonit način za zamjenu ploče – glasi kratak, ali vrlo izravan odgovor premijera Andreja Plenkovića na pitanje sudbine spomen-ploče poginulim braniteljima, pripadnicima HOS-a, koja je podignuta u Jasenovcu, a sporna zato što se u grbu Udruge branitelja HOS-a ističe  pozdrav “Za dom spremni”.

Premijer nije kazao kada će se sporna ploča ukloniti, niti je otkrivao hoće li se pričekati donošenje novog zakona kako je to prošlog tjedna dao naslutiti ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković, ili će se pozvati na odluke Ustavnog suda koje govore o nedopuštenosti uporabe fašističkih simbola, ali je nedvosmisleno kazao da će se ona zamijeniti, kao i da će Vlada to učiniti tako da ne bude nikakve dvojbe u zakonitost tog poteza.

Izbjegavanje krize

Premda je izjava ministra Bošnjakovića, iz koje bi proizlazilo da se ništa neće poduzeti barem do ožujka iduće godine, izazvala niz reakcija, a čak su se počela otvarati pitanja opstanka vladajuće koalicije budući da je HNS svoj ulazak u Vladu uvjetovao rješavanjem problema ploče u Jasenovcu, poruke HNS-ova člana Vlade i potpredsjednika te stranke Predraga Štromara govore da ploča HOS-a neće izazvati krizu Vlade.

Imamo dogovor s premijerom Plenkovićem da takvih obilježja više neće biti u javnosti Republike Hrvatske. I dalje stojim kod toga – kazao je Štromar u ponedjeljak za N1 televiziju, dodavši da će premijer “to vrlo brzo odraditi”.

Štromar je također naglasio kako nema rokova u kojima se ovo pitanje mora riješiti i time odbacio nagađanja da to mora biti u rujnu, piše Jutarnji list.

Prema neslužbenim informacijama iz Ministarstva uprave, ministar uprave Lovro Kuščević, u čijem je resoru i sporna ploča, upravo bi o toj temi danas trebao imati konzultacije u Vladi, a nakon toga za očekivati je da će se na dnevni red jedne od narednih sjednica staviti i odgovor na SDP-ovu interpelaciju iz travnja ove godine o zlouporabi ustaških simbola. Iz odgovora na interpelaciju bit će i jasnije kako će Vlada riješiti konkretnu situaciju.

Foto:Vlada Rh

Komentari

Komentari