Zagreb, 03.12.2020 - Sjednica Vlade RH. Na fotografiji premijer Andrej Plenković online na sjednici Vlade. foto HINA/ Admir BULJUBAŠIĆ/ abu

PLENKOVIĆ: Cjepivo će biti besplatno, očekuje se prvih 125.000 doza

Podijeli

U četvrtak 3. prosinca održala se sjednica Vlade s početkom u 11 sati na kojoj je njen predsjednik, Andrej Plenković, najavio da će Hrvatska biti u procesu distribucije Pfizerovog cjepiva čim ga Europska agencija za lijekove odobri. Očekuje se prvih 125.000 doza te će se odrediti prioritetne skupine, a cjepivo će biti besplatno za građane.

Jedna od točki dnevnog reda na sjednici Vlade na Banskim dvorima bila je dolazak Pfizerovog cjepiva u Hrvatsku.

Premijer Andrej Plenković podsjetio je kako je Europska agencija za lijekove EMA najavila da bi o odobrenju Pfizerovog cjepiva trebala odlučiti do kraja godine.

“Čim se to dogodi mi ćemo, sukladno potpisanim ugovorima, biti u procesu distribucije cjepiva. Očekuje se prvih 125.000 doza, cjepivo se daje u dvije doze. Ići će se tako da se odrede prioritetne skupine – zdravstveni radnici, osobe u domovima za starije, kronični bolesnici i starija populacija”, rekao je premijer.

Važno je, kaže, da sve informacije o cjepivima budu dostupne, jasne, transparentne i znanstveno utemeljene kako bi našim građanima objasnili koje su koristi cjepiva i kako ih ono može zaštititi od bolesti.

“Cjepiva će biti besplatna, kao što je tradicija hrvatskog zdravstva”, naglasio je Plenković.

Prije sjednice premijer se konzultirao s predsjednikom EU Vijeća i nekoliko EU lidera o odobrenju i distribuciji cjepiva.

“Glavna je poruka koju sam kazao da distribucija cjepiva nakon odobrenja bude učinkovita, simultana, sukladno proporcionalnim narudžbama doza pojedinih država, da na taj način imamo sveeuropski pristup prema zaštiti zdravlja građana”, prenio je Plenković.

Pandemija koronavirusa ne jenjava

Upozorio je da pandemija koronavirusa ne jenjava, broj zaraženih u svijetu povećao se za 40 posto u zadnjih pet tjedana, s 45 milijuna na 64 milijuna ljudi.

“U tom razdoblju broj se u Europi udvostručio, sa šest na 12 milijuna, a u Hrvatskoj utrostručio, s 43.000 na 131.000 osoba. Slično povećanje bilježe Austrija, Slovenija, Mađarska i Srbija”, naveo je Plenković.

Broj zaraženih ponovno je značajnije narastao u zadnja dva tjedna studenog.

“U zadnja 24 sata imamo novi rekord od 4534 zaraženih. U zadnjih sedam dana zabilježili smo povećanje broja zaraženih za devet posto. To je manje od prošlotjednih 21 posto, ali i dalje je previše i znači veliko opterećenje za bolnice i zdravstveno osoblje. To znači i veliki broj u postotku teže oboljelih, pa onda i preminulih osoba, zbog čega je posebno važno da se držimo mjera”, poručio je premijer.

Ponovio je da su mjere koje su poduzete bile nužne i bez namjere da se ograničavaju slobode. Vlada, kaže, ide u to nerado, no instrumentarij prekršajnih sankcija nužan jer smatraju da će to djelovati odvraćajuće na jedan broj ljudi koji se ponaša suprotno mjerama.

“Malo ostavimo druženja za neko bolje vrijeme i ne dopustimo da nas ovo razdoblje prosinca, koji je vrijeme kada smo više zajedno, dovede u situaciju daljnjeg širenja zaraze”, poručio je Plenković.

Putem videolinka na sjednici Vlade je sudjelovao i dio ministara.

 

Hina

Komentari

Najnovije